Un activist chinez riscă închisoare pe viaţă după ce i-a solicitat preşedintelui Xi să demisioneze, fiindcă „nu este suficient de deştept“

0
0
FOTO Getty Images (Arhivă)
FOTO Getty Images (Arhivă)

Un popular activist chinez pentru drepturile omului a fost judecat, miercuri, cu uşile închise pentru „acuzaţii de subminare a puterii statului”, după ce i-a solicitat preşedintelui chinez să demisioneze fiindcă „nu este suficient de deştept”, relatează CNN. Bărbatul riscă pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

Jurist şi susţinător al drepturilor omului, Xu Zhiyong, s-a prezentat, miercuri, în faţa unui tribunal local din Linshu, situat în estul provinciei Shandong, unde a fost judecat cu uşile închise, într-o  audiere care a fost închisă publicului pe motiv că „implică secrete de stat”, potrivit CNN.

Xu Zhiyong, 49 de ani, a fost reţinut după ce a luat parte la un summit despre probleme de actualitate şi societate civilă în luna decembrie a anului 2019. Autorităţile chineze au arestat, la acel moment, zeci de participanţi, însă Xu a fugit şi s-a ascuns până în luna februarie a anului 2020, când a fost prins. 

În vreme ce se ascundea de autorităţi, Xu a elaborat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Xi Jinping, în care îi solicita demisia.  

A solicita public demisia unui lider reprezintă un act extrem de riscant în China, unde disidenţa politică este dur pedepsită. 

În scrisoarea redactată de Xu, acesta a lansat un atac asupra politicilor lui Xi, de la severitatea controalelor Partidului Comunist asupra economiei până la abolirea libertăţilor din Hong Kong şi administrarea focarului iniţial de Covid din Wuhan. 

„Nu cred că eşti o persoană rea. Pur şi simplu nu eşti suficient de deştept”, a scris el. „Prin urmare, vă îndemn din nou – ceea ce cred că este, de asemenea, un sentiment larg răspândit: domnule Xi Jinping, vă rog să demisionaţi”. 

Scrisoarea a facilitat acuzarea lui Xu de subversiune, cel mai mare delict politic, care presupune o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă, afirmă juriştii. 

Conform acestora, Xu ar putea primi o pedeapsă aspră, fiindcă bărbatul ar fi a doua oară când ar fi închis. În anul 2014, Xu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că „a adunat mulţimi pentru a perturba ordinea publică”. 

„Pentru prizonierii politici, al doilea termen de închisoare este de obicei mai lung decât primul”, a afirmat Teng Biao, un cunoscut activist chinez pentru drepturile omului, aflat acum în Statele Unite. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite