Ucraina, plesnită de preşedintele român la summitul NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii Poloniei şi României, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu, care au avut întâlniri la Chicago cu omologul lor ucrainean Viktor Ianukovici, i-au cerut Ucrainei să -şi îmbunătăţească democraţia şi să reducă presiunile în cazul Iuliei Timoşenko.

Ianukovici, invitat şi el la summitul NATO (pentru rolul pe care îl joacă Ucraina în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, inclusiv în Afganistan), a avut trei întâlniri bilaterale, cu preşedinţii Poloniei, României şi Afganistanului, relatează "Ukrainian Journal", preluat de Mediafax.

Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu au cerut Ucrainei să-şi îmbunătăţească democraţia şi să reducă presiunile asupra liderului opoziţiei, fostul premier Iulia Timoşeno, pe fondul îngrijorărilor că acest lucru va deteriora perspectivele de apropiere de Uniunea Europeană.

NATO - îngrijorată de justitţia selectivă

"Ucraina a fost pălmuită la summitul NATO" este titlul articolului din "Ukrainian Journal". În declaraţia adoptată duminică, NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la justiţia selectivă şi la anchetele motivate politic din Ucraina. "Suntem îngrijoraţi de aplicarea selectivă a justiţiei şi de ceea ce par anchete motivate politic, inclusiv privind lideri ai opoziţiei, precum şi de condiţiile detenţiei lor", se arată în declaraţie. A fost un mesaj puternic adresat liderului ucrainean , comentează publicaţia, mai ales în contextul în care Kievul spera ca reuniunea să ajute Ucraina să iasă din izolarea internaţională în care se găseşte din cauza nerespectării democraţiei.

NATO a încurajat Ucraina să rezolve problemele sistemului său judiciar pentru a asigura respectarea deplină a statului de drept şi a acordurilor internaţionale. "De asemenea, încurajăm Ucraina să asigure alegeri parlamentare libere, corecte şi cuprinzătoare în această toamnă", adaugă textul.

"Faptul că a avut doar trei întrevederi arată cât de puţini lideri vor să aibă de-a face cu preşedintele Ucrainei. E un indicator", a comentat Boris Tarasiuk, fost ministru de Externe ucrainea şi lider al partidului de opoziţie Rukh.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite