Turkmenistan: Preşedintele se retrage din partidul aflat la putere pentru a fi echidistant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov, a anunţat, sâmbătă, că se retrage din partidul de guvernământ pe care îl conduce din 2006 după ce a ajuns la putere în această ţară din Asia Centrală, una dintre cele mai închise din lume.

Îmi suspend calitatea de membru în Partidul Democratic din Turkmenistan atât timp cât sunt preşedinte“, a declarat Berdâmuhamedov, explicând că vrea să rămână în afara partidelor, în timpul unui congres al acestei formaţiuni, potrivit imaginilor retransmise de televiziune în cursul serii.

Cred, de asemenea, că ar fi util ca cei care ocupă poziţii de răspundere în guvern să nu fie membri ai unui partid atât timp cât îşi exercită atribuţiile“, a adăugat el, citat de France Presse.

Berdâmuhamedov, dentist de profesie, a ajuns la preşedinţia turkmenă în 2006 după decesul predecesorului său, excentricul Saparmurat Niazov, căruia îi plăcea să fie numit „Turkmenbaşi“.

Berdâmuhamedov i-a succedat de asemenea lui Niazov la şefia partidului la putere, vechea aripă a partidului comunist din epoca sovietică, care a fost timp de două decenii singura formaţiune politică autorizată în Turkmenistan.

O lege adoptată anul trecut a autorizat crearea unui nou partid politic denumit Partidul Industriaşilor şi Antreprenorilor din Turkmenistan, care ar trebui să participe la alegerile legislative de la sfârşitul anului.

Această reformă politică a pus capăt oficial monopolului Partidului Democratic, creat în 1991 din cenuşa Partidului Comunist sovietic, aminteşte AFP.

Dar niciun opozant din exil nu s-a întors în Turkmenistan, unde ONG-urile occidentale denunţă permanent recurgerea la tortură şi restricţiile severe ale libertăţii de mişcare şi libertăţilor politice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite