Turcia înarmează Ciprul de Nord: Explizația Ankarei pentru această decizie

0
0

Turcia intenţionează să livreze mai multe arme părţii de nord a Ciprului, aflată sub controlul ciprioţilor turci, ca răspuns la ridicarea unui embargou asupra armelor americane pentru Republica Cipru, relatează DPA.

Insula Cipru FOTO Arhivă
Insula Cipru FOTO Arhivă

Ankara a criticat dur decizia SUA de a ridica acest embargou.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a afirmat că obiectivul este de a „proteja ciprioţii turci” şi de a le furniza orice au nevoie.

Insula Cipru este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. „Republica Turcă a Ciprului de Nord”, autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populaţie grecească face parte din Uniunea Europeană.

Numeroase încercări de-a lungul anilor de a unifica insula au eşuat.

În ultimii ani, Ciprul de Nord şi Turcia s-au pronunţat pentru o „soluţie cu două state” la problema insulei Cipru.

La jumătatea acestei luni, Washingtonul a anunţat că Republica Cipru va putea achiziţiona arme din SUA fără restricţii, pentru prima dată începând din 1987. Departamentul de Stat american a anunţat că sunt îndeplinite condiţiile pentru ridicarea embargoului.

Acest embargou fusese introdus în încercarea de a convinge părţile implicate să găsească o soluţie diplomatică la problema statutului insulei Cipru.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite