Transportul la cală de baterii litiu-ion, interzis de la 1 aprilie, din motive de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boeing Dreamliner 787
Boeing Dreamliner 787

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a decis luni să interzică, începând cu data de 1 aprilie, transportul la cală de baterii litiu-ion, în aşteptarea adoptării de noi norme în 2018 privind împachetarea acestora, relatează AFP, preluată de presa internaţională.

Totuşi, această măsură nu se aplică în cazul bateriilor litiu-ion (conţinute în special de laptopuri) transportate în bagajele de mână de către pasageri sau echipaj, a subliniat într-un comunicat OACI, agenţie a ONU.

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale a explicat că această interdicţie a fost cerută de companiile aeriene şi de asociaţiile de piloţi din motive de securitate.

La bordul modelului 787 Dreamliner al Boeing s-au înregistrat în ianuarie 2013 două cazuri grave de supraîncălzire a unor baterii litiu-ion. Un caz a fost consemnat la bordul unui avion la Boston, iar celălalt s-a înregistrat în Japonia, determinând o aeronavă a companiei All Nippon Airways să efectueze o aterizare de urgenţă. Cele 50 de avioane aflate atunci în circulaţie au fost ţinute la sol timp de peste trei luni.

„Această interdicţie temporară va fi menţinută atât timp cât în paralel continuă eforturile OACI de a stabili noi norme privind împachetarea bateriilor cu litiu, aşteptate în 2018“, a declarat preşedintele Consiliului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, Olumuyiwa Benard Aliu.

În urmă cu două săptămâni, Autoritatea de transport aerian din SUA (FAA) a atras atenţia asupra riscurilor de explozie a bateriilor cu litiu transportate la cală de către avioane.

Testele realizate de FAA au arătat că sistemele anti-incendii instalate la bordul avioanelor nu permit stingerea unui foc provocat de explozia acestor baterii, folosite în special pentru telefoane şi pentru laptopuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite