Toxină periculoasă pentru oameni găsită în scoici. Simptomele sunt foarte grave, dacă ajunge în corpul uman
0Cel puțin 20 de persoane au fost afectate de intoxicația paralitică cu crustacee, care este cauzată de saxitoxină, o toxină naturală produsă de alge. Autoritățile au interzis pescuitul de scoici.
Potrivit Sky News, un focar „fără precedent” de otrăvire a moluștelor a forțat autoritățile din Oregon să închidă întreaga coastă a statului pentru recoltarea de midii. Cel puțin 20 de persoane din statul american Oregon s-au îmbolnăvit după ce au consumat crustacee.
„Am avut un eveniment de otrăvire cu crustacee în Oregon pe care nu l-am văzut niciodată în stat. Natura fără precedent a focarului s-a datorat atât numărului de specii afectate, cât și numărului de oameni care s-au îmbolnăvit”, a declarat Matthew Hunter, managerul programului de crustacee al Departamentului de Pește și Faună Sălbatică din Oregon, scrie Sky News.
Nivelul crescute de toxine a fost detectat pentru prima dată în crustaceele de pe coasta centrală și de nord a statului pe 17 mai. Oficialii din domeniul sănătății le cer persoanelor care au recoltat sau consumat crustacee din Oregon începând cu 13 mai să completeze un sondaj care este menit să ajute anchetatorii să identifice cauza focarului și numărul de persoane îmbolnăvite.
Pericolul la care sunt expuși cei care consumă scoici contaminate
Saxitoxina este o neurotoxină puternică și cea mai cunoscută toxină paralizantă a crustaceelor. Dacă ajunge în corpul omului, de obicei prin consumul de crustacee contaminate, poate provoca boala cunoscută sub numele de intoxicație paralitică cu crustacee.
Persoanele care mănâncă crustacee contaminate încep să se simtă rău în decurs de 30 până la 60 de minute. Simptomele includ amorțeală la nivelul feței, vărsături, diaree și chiar dificultăți de respirație și bătăi neregulate ale inimii în cazurile severe.
Nu există un antidot, iar în tratamentul pentru cazurile severe se pot folosi ventilatoare mecanice pentru a ajuta pacienții să respire. Autoritățile avertizează că gătitul și congelarea crustaceelor contaminate nu distrug toxinele.
Oficialii din statul vecin Washington au închis și ei coasta Pacificului pentru recoltarea de crustacee.
Departamentul de agricultură din Oregon a declarat că va continua să testeze toxinele din scoici cel puțin de două ori pe lună, în funcție de maree și de vreme.