Teoria conspirației: Statele Unite, responsabile de cutremurul din Turcia. Care ar fi explicația

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toată lumea este de părere că tragedia din Turcia și Siria a fost o calamitate naturală. Mai multe persoane au propus teorii, potrivit cărora, cutremurul ar fi fost provocat, în mod intenționat, de administrația americană.

Conspiraționiștii susțin că seismul din Turcia ar fi fost provocat de SUA FOTO Profimedia
Conspiraționiștii susțin că seismul din Turcia ar fi fost provocat de SUA FOTO Profimedia

La scurt timp de la cutremurele de înaltă magnitudine din Turcia și Siria, soldate cu pierderea a mii de vieți omenești și cu pagube materiale uriașe, a apărut și o primă teorie a conspirației. Susținătorii acesteia sunt de părere că în spatele seismelor se află, de fapt, administrația americană.

Cutremurele, provocate de dispozitivul HAARP

Pe rețelele de socializare, mai multe persoane au propus teorii, conform cărora Statele Unite au provocat marele cutremur de magnitudine 7,7 pe scara Richter. Oamenii susțin că ar fi fost implicat un anumit dispozitiv, cunoscut sub numele de HAARP. Fără să aibă însă dovezi concrete, în acest sens.

HAARP, prescurtare de la High-frequency Active Auroral Research Program, este un program de cercetare ionosferică, finanțat de Pentagon, administrația americană și Universitatea din Alaska, care este adesea supus teoriilor conspirației.

Programul este dedicat analizei ionosferei, prin utilizarea unui transmițător de înaltă frecvență. Teoreticieni ai conspirației au susținut adesea că HAARP provoacă cutremure sau declanșează alte dezastre naturale.

Cu toate că aceste afirmații sunt nefondate, acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să susțină că proiectul se află în spatele cutremurului care a luat viața a mai bine de 8.000 de persoane.

Prezența fulgerului, înainte de cutremur

Un utilizator Twitter a susținut că a văzut un fulger, chiar înainte de a se produce cutremurul. A continuat prin a spune că acest lucru „se întâmplă întotdeauna în operațiunile [HAARP]”, iar cutremurul „pare o operațiune punitivă a NATO sau a SUA”.

În realitate, oamenii de știință spun că fulgerul poate face parte dintr-un fenomen natural, denumit „lumini de cutremur”. Acesta mai poate fi observat, de asemenea, în cazul erupțiilor vulcanice. Totodată, nu este clar dacă videoclipul a surprins respectivele lumini de cutremur sau o întrerupere a curentului electric.

Un alt utilizator de Twitter a spus că „nu există o coincidență” și a susținut că totul s-a întâmplat din cauză că Turcia nu a fost de acord cu aderarea Suediei la NATO.

Experții și oficialii au contestat teoriile conspirației legate de HAARP de-a lungul anilor, spunând că nu există posibilitatea ca dispozitivul de înaltă frecvență să provoace un cutremur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite