Tentativa de puci din Turcia. Erdogan continuă vânătoarea de „complotişti”: Circa 160 de militari daţi în urmărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aproape 160 de persoane au fost date în urmărire în Turcia pentru legături cu predicatorul islamist Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a orchestrat o tentativă de puci împotriva sa.

Regimul Erdogan continuă vânătoarea de persoane suspectate de implicare în tentativa de puci din vara anului 2016. În baza unor anchete efectuate de Biroul procurorului general din Izmir, alte 158 de mandate de arestare au fost emise pentru complot la înlăturarea lui Erdogan de la putere. Patruzeci şi opt de suspecţi sunt militari în serviciu şi foşti militari, în timp ce 110 sunt cadeţi exmatriculaţi deja pentru legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, transmite agenţia de presă Anadolu.

Este vorba de a doua mare campanie de represiune din acest an împotriva unor cadre militare suspectate că nu-l vrea la putere pe Erdogan. În aprilie, autorităţile turce au ordonat arestarea a 532 de persoane care s-ar fi răsculat în iulie 2016 împotriva preşedintelui turc, o tentativă de puci desfăşurată în condiţii neclare şi soldată cu peste 250 de morţi.

Fethullah Gulen, 80 de ani, este un fost aliat al lui Erdogan considerat acum un inamic politic de către preşedintele turc. Predicatorul locuieşte în Statele Unite, unde s-a refugiat în 1999. El neagă orice implicare în tentativa de puci din 2016.

Aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate în urma acestui eveniment, iar 80.000 îşi aşteaptă verdictul după gratii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite