Tensiuni sino-americane în Marea Chinei de Sud în contextul reluării negocierilor comerciale între cele două superputeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS McCampbell FOTO Wikipedia
USS McCampbell FOTO Wikipedia

O navă a Marinei americane a trecut în apropierea Insulelor Paracel, un arhipelag din Marea Chinei de Sud revendicat de mai multe ţări, între care China, în momentul în care negocierile comerciale se reiau la Beijing între primele două puteri economice ale lumii, relatează Reuters.

Misiunea distrugătorului USS McCampbell se înscrie în cadrul protejării „libertăţii de navigaţie“ în faţa „revendicărilor maritime excesive“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Flotei americane în Pacific, Rachel McMarr, într-un comunicat.

Recunoscând că nava a intrat în interiorul zonei de 12 mile marine, ea a dat asigurări că operaţiunea nu a vizat nicio ţară în particular şi nu a avut nicio motivaţie politică.

Însă Ministerul chinez de Externe a apreciat că misiunea în cauză a încălcat dreptul maritim şi a cerut Statelor Unite să nu repete acest gen de operaţiuni în Marea Chinei de Sud.

China revendică aproape în totalitate acest sector maritim strategic. Pretenţii mai au Vietnam, Filipine, sultanatul Brunei, Malaysia, Indonezia şi Taiwan.

Misiunea McCampbell intervine în timp ce delegaţiile americane şi chineze au început la Beijing o nouă rundă de discuţii comerciale.

Este vorba de prima întâlnire de la armistiţiul de 90 de zile în războiul comercial SUA-China convenit la începutul lui decembrie de liderii celor două ţări, şi anume Donald Trump, respectiv Xi Jinping.

Cele două delegaţii şi-au exprimat dorinţa de a pune în aplicare consensul găsit de Trump şi Xi, a subliniat diplomaţia chineză.

Beijingul vrea să reglementeze litigiul său comercial cu Washingtonului „pe picior de egalitate“, a precizat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Ghidat de sloganul „America înainte de toate“, Trump a impus tarife vamale asupra unor importuri de sute de miliarde de dolari din China, în scopul de a constrânge Beijingul să modifice o serie de practici, începând de la politica subvenţiilor în industrie până la activităţile cibernetice.

Beijingul a răspuns cu propriile tarife vamale asupra unor importuri de bunuri americane.

Preşedintele american a salutat duminică reluarea negocierilor, apreciind că merg „foarte bine“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite