Talibanii acuză Pakistanul că permite ca dronele americane să îi folosească spațiul aerian împotriva Afganistanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul taliban în exerciţiu al Apărării, Mullah Yaqoob Mujahid, a acuzat duminică Pakistanul că a permis ca spaţiul său aerian să fie folosit de drone americane pentru operaţiuni în Afganistan şi a cerut ţării vecine să nu mai facă asta, relatează DPA şi Reuters.

Talibanul acuză Pakistan că permite dronelor americane să folosească spațiul aerianFOTO Shutterstock
Talibanul acuză Pakistan că permite dronelor americane să folosească spațiul aerianFOTO Shutterstock

„Într-o conferinţă de presă la Kabul, el a spus că drone americane intră în Afganistan prin Pakistan.„Conform informaţiilor noastre, dronele intră prin Pakistan în Afganistan. Folosesc spaţiul aerian al Pakistanului”, a declarat oficialul taliban

"Cerem Pakistanului să nu îşi folosească spaţiul aerian împotriva noastră", a adăugat acesta.

Yaqoob este fiul fondatorului mişcării talibane, Mullah Omar, decedat, şi este considerat al doilea cel mai puternic lider militar taliban.

Acesta a spus că sistemul de radar al ţării a fost distrus când americanii s-au retras din Afganistan anul trecut, dar că surse din serviciile de informaţii sugerează că dronele americane au intrat prin Pakistan. Acest lucru reprezintă "o încălcare gravă", a afirmat Yaqoob.

Până în prezent, SUA şi Pakistanul nu au reacţionat la aceste comentarii. 

La începutul lunii august, preşedintele american Joe Biden a anunţat că un atac cu dronă americană l-a ucis pe liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, în enclava diplomatică din Kabul. Talibanii au condamnat atacul şi au spus că liderii lor nu ştiau de prezenţa lui acolo.

Autorităţile pakistaneze au negat atunci orice implicare în atacul cu dronă sau că ar fi ştiu din avans de el. 

În conferinţa de presă de duminică, Yaqoob a mai spus că talibanii încă investighează uciderea lui Al-Zawahiri.

Talibanii, care sunt acuzaţi că menţin legături cu Al-Qaeda, au preluat din nou puterea după retragerea haotică a forţelor NATO conduse de SUA în august 2021. De atunci, nicio ţară nu a recunoscut guvernul taliban.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite