Taiwanul avertizează în privința legăturilor dintre China și Rusia: Dăunează păcii internaționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consolidarea legăturilor între China şi Rusia, ai căror lideri s-au întâlnit joi în Uzbekistan, dăunează „păcii internaţionale”, a atras atenția vineri Guvernul taiwanez, potrivit AFP.

Vladimir Putin în vizită la Xi Jinping înainte de războiul din Ucraina FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin în vizită la Xi Jinping înainte de războiul din Ucraina FOTO EPA-EFE

Liderul chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au exprimat joi, la Samarkand, în Uzbekistan, dorinţa de a se sprijini reciproc şi de a-şi consolida relaţiile în plină criză cu Occidentul.

În timpul întâlnirii avute cu Xi, Putin și-a reafirmat sprijinul pentru revendicările Beijingului cu privire la Taiwan.

China consideră Insula Taiwan drept o parte a teritoriului său şi amenință să o recucerească, chiar şi cu forţa în caz de necesitate. Războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a provocat temeri în Taiwan, care se teme că ar putea avea aceeaşi soartă.

Taiwanul „condamnă sever Rusia pentru că susţine guvernarea autoritară şi expansionistă a Partidului Comunist Chinez în declaraţiile sale false, care aduc atingere suveranităţii ţării noastre, în timpul întâlnirilor internaţionale”, de arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Taipei.

Moscova îi „califică drept provocatori pe cei care menţin pacea şi status quo-ul, ceea ce arată în mare parte răul pe care îl cauzează alianţa între regimurile autoritare chinez şi rus pentru pacea internaţională, stabilitate, democraţie şi libertate”, adaugă comunicatul diplomaţiei taiwaneze, preluat de AFP și Agerpres.

Tensiunile din Strâmtoarea Taiwan au atins un nivel critic luna trecută, când China a recurs la o demonstraţie de forţă fără precedent ca răspuns la o vizită la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

Timp de o săptămână, armata chineză a trimis avioane de vânătoare, rachete şi nave militare în apropiere de Taiwan. Autorităţile de la Taipei au apreciat că aceste exerciţii militare ar constitui o repetiţie generală pentru invazie, notează AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite