Taiwanul a detectat 37 de avioane militare chineze în zona de apărare aeriană în numai șase ore

0
Publicat:

Peste 30 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului într-un interval de şase ore, a declarat joi Ministerul Apărării de la Taipei, potrivit AFP.

Avion de vânătoare chinezesc FOTO AFP
Avion de vânătoare chinezesc FOTO AFP

ADIZ este o zonă largă definită unilateral de ţări şi în care acestea cer ca aeronavele străine să se identifice, din motive de securitate naţională.

Începând de joi ora locală 05:00 (miercuri 21:00 GMT), „un total de 37 de avioane de luptă chineze” au pătruns în ADIZ în Taiwan, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taiwanez, Sun Li-fang, citat de Agerpres.

Unele au continuat să zboare către Pacificul Occidental pentru antrenamente de recunoaştere pe distanţă lungă”, a precizat el.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, ajunse la nivelul minim după venirea la putere în China a preşedintelui Xi Jinping în urmă cu 10 ani, s-au degradat în ultimii ani şi forţele chineze şi-au multiplicat incursiunile militare în jurul insulei Taiwan.

De la încheierea războiului civil chinez în 1949, China consideră Taiwanul drept o provincie pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său. Beijingul vizează această reunificare chiar folosind forţa militară dacă este necesar.

Acest incident nu reprezintă cel mai mare număr de incursiuni chineze în zona de apărare aeriană taiwaneză; în 9 aprilie acest an, 45 de avioane militare chineze au intrat în zona respectivă.

Însă incursiunile de joi s-au produs într-un interval extrem de scurt, la doar o zi după încheierea primelor exerciţii comune ale gărzilor de coastă din SUA, Japonia şi Filipine în Marea Chinei de Sud.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite