Tadjikistan: O moschee pentru aniversarea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emomali Rahmon, preşedintele Tadjikistanului
Emomali Rahmon, preşedintele Tadjikistanului

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, şi-a sărbătorit cea de-a 59-a aniversare într-un mod original, punând piatra de temelie a celei mai mari moscheii din spaţiul ex-sovietic.

La 5 octombrie, la volanul unui excavator, liderul Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a dat startul construirii celei mai mari Moschei din spaţiul ex-sovietic, scrie site.ul Eurasianet.org.

Qatarul va plăti 70 la sută din banii necesari construirii acestui lăcaş de cult (70 de milioane de dolari). Moscheea se va ridica în capitala Duşanbe şi va putea să primească 115.000 de credincioşi. În aceste condiţii, moscheea Kiptşak din Turkmenistan, în care se pot ruga doar 10.000 de oameni, va cădea pe locul doi.

Totuşi, „este paradoxal să-l vezi pe preşedintele Rahmon, care i-a combătut pe islamişti în timpul războiului civil din 1992-1997, să accepte ajutorul Qatarului, scrie site-ul ul Eurasianet.org.

Explicaţia stă probabil în dorinţa de a „controla islamul în Tadjikistan", susţine expertul Aleksandr Sodikov. „Această moschee este un proiect ideal pentru autorităţi, deoarece aceasta va facilita controlul predicilor în Duşanbe. A controla o singură moschee este mai uşor decât să fii cu ohii şi urechile pe 20 mai mici", subliniază Sodikov.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite