Sute de uiguri manifestează la Istanbul şi Ankara împotriva vizitei în Turcia a ministrului chinez de Externe

0
0
Sute de uiguri au manifestat  la Istanbul şi la Ankara împotriva unei vizite în Turcia a şefului diplomaţiei chineze Wang Y FOTO EPA-EFE
Sute de uiguri au manifestat  la Istanbul şi la Ankara împotriva unei vizite în Turcia a şefului diplomaţiei chineze Wang Y FOTO EPA-EFE

Sute de uiguri au manifestat joi, la Istanbul şi la Ankara, împotriva unei vizite în Turcia a şefului diplomaţiei chineze Wang Yi, relatează AFP.

Aproape 1.000 de persoane au luat parte la o manifestaţie la Istanbul, agitând steaguri separatiste uigure şi scandând ”China să oprească genocidul!” şi ”China fascistă, închide lagărele!”.

La Ankara, unde o manifestaţie în faţa sediului Ambasadei Chiei a fost interzisă de către autorităţi, zeci de manifestanţi au protestat în apropierea incintei diplomatice.

Originari din regiunea Xinjiang, în nord-vestul Chinei, uigurii sunt o minoritate musulmană turcofonă.

Mai multe ONG-uri şi ţări acuză China de persecutarea uigurilor, în lagăre de internare, în care membri ai acestei minorităţi sunt supuşi, potrivit unor mărturii ale unor uiguri internaţi, unor abuzuri.

Beijingul respinge aceste acuzaţii şi prezintă aceste structuri drept ”centre de formare profesională”.

Potrivit unor estimări, aproximativ 50.000 de uiguri s-au refugiat din calea persecuţiei în Turcia, o ţară care a fost miult timp unul dintre principalii apărători ai cauzei lor în faţa Chinei.

Însă în contextul în care Ankara încearcă  să-şi apere relaţiile economice cu Beijingul şi în care este dependentă de un vaccin chinezesc împotriva covid-19, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat în 2009 un ”genocid” al uigurilor, şi-a pus criticile în surdină.

În acest context, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a fost primit joi, la Ankara, de către omologul său turc Mevlüt Cavusogl, iar ulterior de către Erdogan.

Ministrul turc de Externe insistă, pe Twitter, aspra ”potenţialului economic” al relaţiilor între cele două ţăr şi ”cooperării în lupta pandemiei (covid-19) şi în domeniul vaccinurilor”.

Situaţia uigurilor a fost evocată, anunţă ministrul turc, care evită însă orice ar putea deranja Beijingul.

”Ne-am comunicat sensibilitatea şi punctele de vedere cu privire la turcii uiguri”, scrie el.

”Nu sunt mulţumit. De ce-l primeşte Turcia pe ministrul chinez de Externe?”, tună un manifestant, la Istanbul, Abdullatif Ragip, în vârstă de 62 de ani. Chinezii ”fac mult rău Turkmenistanului Oriental” - numele dat Xinjiangului de către autorităţile uigure -, declară el AFP.

Uigurii exilaţi în Turcia se tem că Ankara ar putea ratifica un tratat de extrădare, semnat în 2017 cu Beijingul, şi suspectează China de condiţionarea livrării unor vaccinuri împotriva covid-19 Turciei de această măsură.

Turcia a subliniat în mai multe rânduri că nu va trimite uiguri în China, însă mai mulţi refugiaţi şi asociaţii acuză autorităţile turce de expulzarea discretă a unor membri ai acestei minorităţi.

”Ne este frică de viitor. Ce se va întâmpla copiilor noştri?”, îşi exprimă îngrijorarea omanifestantă, Rahile Seker. 

”Vrem ca Turcia să-l întrebe pe ministrului chinez ce se întâmplă (în lagăre)”, declară alt manifestant, Feyzullah Kaymak. ”Noi vrem ca Turcia sădea tonul”, subliniază el.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri