Sute de protestatari din Paraguay au dat foc Senatului după ce acesta a iniţiat un vot secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demonstraţii violente în capitala ţării, Asuncion, după ce Senatul a votat în secret o măsură ce i-ar permite preşedintelui curent, Horatio Cartes, să candideze din nou, relatează Al Jazeera.

Sute de persoane s-au încăierat cu poliţia vineri şi au dat năvală în clădirea Congresului din Paraguay, forţând intrările şi spărând geamurile până ce într-un final au reuşit să dea buzna înăuntru. Acolo, aceştia au răvăşit birourile politicienilor care au sprijinit reforma şi au aprins mai multe focuri, folosindu-se de documentele din interior.

Mai devreme, în clădirea a avut loc un vot controversat într-o sesiune ţinută secret faţă de populaţie, opozanţii măsurii spunând că este o formă dictatorială şi că votul a fost ilegal.

„S-a iniţiat o lovitură. Noi o să rezistăm şi-i invităm şi pe restul oamenilor să reziste alături de noi” a declarat Senatorul Desiree Masi, membru al Parditului Progresiv Democratic, citează Al Jazeera.

Primii protestatari care au mărşăluit către clădirea Congresului s-au întâlnit cu forţele de ordine care erau pregătite cu tunuri cu apă şi arme cu gloanţe de cauciuc. După miezul nopţii însă, odată ce protestele au devenit din ce în ce mai violente, acestea au răspuns folosind gaze lacrimogene.

Zeci de răniţi

Pompierii au relatat că peste 30 de demonstranţi şi poliţişti au fost răniţi în încăierare, instituţiile media locale adăugând că printre ei numărându-se şi jurnalişti şi politicieni.

Preşedintele Paraguayului, Horatio Cartes, încearcă să modifice constituţia astfel încât să poată candida din nou la cârma ţării la alegerile care urmează să aibă loc în 2018. În prezent, preşedinţii sunt limitaţi doar la un singur mandat care durează cinci ani.

Măsura, dacă va fi în cele din urmă adoptată, se va aplica atât viitorilor preşedinţi cât şi celor precedenţi, printre care Cartes, dar şi Fernando Lugo, dinaintea sa.

Un senator al partidului majoritar de stânga care încearcă să-l reinstaureze pe Fernando Lugo la putere, a declarat că „totul a fost legal”. Fostul preşedinte, a fost demis din funcţie de către Senat în 2012 în urma unui scandal pentru nişte proprietăţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite