Sute de luptători Hamas și jihadiști s-au antrenat în Iran înainte de a ataca Fâșia Gaza

0
Publicat:

Sute de luptători care fac parte din gruparea teroristă Hamas sau din facțiunea Jihadul Islamic Palestinian s-au antrenat în Iran înainte de a lansa atacurile de la 7 octombrie în Fâșia Gaza, care au marcat începutul actualului război cu Israelul. Informația a fost publicată de cotidianul american „The Wall Street Journal”.

Militanți Hamas s-au antrenat în Iran înainte de a ataca Gaza. FOTO: Getty Images
Militanți Hamas s-au antrenat în Iran înainte de a ataca Gaza. FOTO: Getty Images

Potrivit unor surse familiarizate cu informațiile din jurul atacului brutal al Hamas, citate de WSJ și preluate de publicația „Times Of Israel”, atât Hamas, cât și facțiunile islamice palestiniene au trimis aproximativ 500 de membri pentru antrenament în Iran.

Această pregătire a fost efectuată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC), o evoluție semnificativă care a stârnit îngrijorare în regiune.

Rolul Iranului în războiul din Israel

Israelul a acuzat în mod constant Iranul că ar fi o forță-cheie în spatele atacului coordonat al Hamas. În timpul atacului, Hamas a reușit să dezactiveze cu succes gardul de înaltă tehnologie de la granița din Gaza și a trecut în Israel, lansând un atac devastator asupra comunităților din apropiere și luând cel puțin 224 de persoane ostatice.

În ciuda negării de către Iran a implicării în planificarea atacului, dezvăluirile din „The Wall Street Journal” subliniază că generalul de brigadă iranian Esmail Qaani, șeful Forței Quds, a participat la activitățile de antrenament conduse de IRGC.

Cu puțin timp înainte de publicarea anchetei, contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene (IDF), a arătat direct cu degetul spre Iran pentru rolul său în planificarea atacului brutal.

Netanyahu: există o „axă a răului” în Orientul Mijlociu

Hagari a declarat că Iranul a oferit sprijin Hamas înainte de război, inclusiv pregătire, arme, finanțare și expertiză tehnologică. El a adăugat că sprijinul iranian pentru Hamas continuă prin schimbul de informații și incitarea online împotriva Israelului.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în cadrul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron, a subliniat prezența unei „axe a răului” în Orientul Mijlociu, condusă de Iran, Hezbollah, Hamas și Houthis. El a descris eforturile acestora ca fiind o încercare de a face să regreseze regiunea și lumea la o eră anterioară.

Oficialii americani și-au exprimat un oarecare scepticism cu privire la legătura directă dintre oficialii iranieni și atac. Cu toate acestea, au recunoscut sprijinul de lungă durată al Iranului pentru Hamas.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că nu este un secret faptul că Iranul a sprijinit grupări precum Hamas, Hezbollah și Houthis, care continuă să comită atacuri împotriva Israelului.

Răspunsul Iranului: SUA sunt un „complice cert al criminalilor”

Iranul a respins categoric aceste acuzații, reprezentantul său permanent la ONU, Amir Saeid Iravani, condamnând încercarea de a arunca în mod greșit vina asupra Iranului. Acesta a declarat că nu există nicio dovadă care să susțină aceste acuzații nefondate.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Statele Unite că a dirijat loviturile israeliene asupra Hamas în timpul unui discurs la Teheran.

El a catalogat SUA drept „complice cert al criminalilor” și a sugerat că mâinile americanilor sunt pătate cu sângele celor oprimați.

Tensiunile din regiune au escaladat, iar ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat că situația ar putea scăpa „de sub control” dacă conflictul din Gaza va continua. El a subliniat necesitatea ca SUA și Israelul să oprească imediat ceea ce el a descris ca fiind o „crimă împotriva umanității și genocid în Gaza” pentru a preveni o instabilitate și mai mare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite