Suedia se teme de izbucnirea tensiunilor religioase după înlăturarea regimului sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe suedez Carl Bildt a declarat, marţi, că se teme de tensiuni religioase sau o "fragmentare sectară" în Siria după căderea, inevitabilă în opinia sa, a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, relatează AFP.

"Un lucru este clar: dictatura laică siriană care a format partidul Baas nu va supravieţui", a afirmat Bildt în cadrul unui discurs la Stockholm al cărui text a fost transmis presei.

"Însă rămâne de văzut dacă ea va fi înlocuită de o democraţie laică, o democraţie islamică sau o fragmentare sectară. Cu cât durează mai mult conflictul, cu atât riscurile de a asista la cea din urmă evoluţie sunt mai mari", a prevenit acesta.

"Sunt mari riscuri în acest caz. Vedem cum tensiunile cresc între şiiţi şi sunniţi în întreaga regiune. Iar cei care cred că pot profita de situaţie pentru a slăbi Iranul se joacă cu focul", conform lui Bildt.

Acesta nu a explicat la ce se referă, scrie Mediafax.

Vorbind despre Suedia, ministrul a spus că îşi imaginează posibilitatea unui aflux de refugiaţi într-un stat care numără deja "50.000 de persoane de origine siriană, dintre care majoritatea sunt creştini de diferite confesiuni".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite