SUA sporesc integrarea sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor dintre Iran și Israel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarant, mierucuri, că Departamentul Apărării, împreună cu Comandamentul Central al SUA, continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană și de avertizare timpurie în Orientul Mijlociu, pentru a reduce eficiența utilizării rachetelor și dronelor iraniene în cazul efectuării unor noi atacuri.

Incident în Strâmtoarea Ormuz  O navă americană a tras focuri de avertisment, după ce mai multe vedete de atac rapid iraniene s au apropiat periculos de mult jpeg

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Secretarul Marinei Carlos Del Toro a declarat că forțele americane au lansat rachetele standard 3 sau SM-3 pentru a intercepta rachete balistice iraniene care au fost lansate în cadrul atacului masiv, care a inclus peste 300 de rachete și drone lansate de la Teheran și proxy-urile sale.

Oficialii americani au declarat că două distrugătoare – USS Arleigh Burke și USS Carney – care operează în estul Mării Mediterane au atacat și distrus cel puțin patru rachete balistice iraniene, deși nu a fost imediat clar cum navele de război au doborât amenințările.

USNI News a informat pentru prima dată luni că cele două nave au tras între patru și șapte SM-3 pentru a intercepta rachetele, citând oficiali anonimi ai apărării.

SM-3 este un element al sistemului avansat de luptă Aegis al Marinei și folosește un vehicul de distrugere cinetică pentru a lovi și distruge rachetele balistice cu rază scurtă și medie în timpul fazei de mijloc a zborului.

SM-3 are capacitatea de interceptări exo-atmosferice, ceea ce înseamnă că poate elimina ținte dincolo de atmosfera Pământului, spre deosebire de celelalte capacități de apărare aeriană ale Marinei.

„SM-3-urile sunt unice datorită faptului că sunt singurele rachete standard concepute să opereze în vidul spațiului”, notează Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale în proiectul său de apărare antirachetă.

Jumătate dintre rachetele lansate de Iran asupra Israelului au eșuat

Peste 300 de rachete și drone au fost lansate spre Israel dinspre Iran sâmbătă seara, ca represalii la un atac aerian asupra consulatului țării din Siria.

Aproximativ 99% dintre rachetele lansate au fost interceptate de Israel, SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania.

Iranul avertizase de săptămâni întregi că atacul urma să aibă loc. Acest lucru le-a dat timp aliaților Israelului să se pregătească și au evitat să țintească locații civile.

Israelul a spus despre efortul de apărare ca fiind o „realizare strategică semnificativă". Aproximativ 60 de rachete iraniene au eșuat de la sine, potrivit mai multor rapoarte.

Se estimează că 50% din cele 120 de rachete balistice iraniene nu au reușit să se lanseze sau s-au prăbușit în zbor, au declarat oficiali americani anonimi pentru CBS News și „The Wall Street Journal“.

Atacul a constat, de asemenea, în 170 de vehicule aeriene fără pilot (UAV) și 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a trecut pe teritoriul israelian, potrivit unei declarații online împărtășite de un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

Vorbind pentru CBS News, doi oficiali americani au declarat că cinci rachete balistice au reușit să treacă de apărarea antiaeriană și au avut impact pe teritoriul israelian.

Patru au aterizat la Baza Aeriană Navatim, despre care s-a crezut că este ținta principală a Iranului. Una a lovit o pistă de aterizare, una a lovit un hangar gol, iar alta a lovit un hangar care nu era folosit, a precizat publicația. Între timp, o altă rachetă părea să fie îndreptată spre un radar din nordul Israelului, dar a ratat, a adăugat publicația.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite