SUA şi Coreea de Sud, manevre navale comune în apropierea Peninsulei Coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi Coreea de Sud au început luni primele lor exerciţii navale comune din ultimii cinci ani în apropierea Peninsulei Coreene, a doua zi după ce Phenianul a testat o rachetă balistică, transmite AFP.

Exerciții militare între SUA și Coreea de Sud. FOTO: Getty Images
Exerciții militare între SUA și Coreea de Sud. FOTO: Getty Images

Statele Unite sunt principalul aliat în materie de securitate al Coreii de Sud, unde sunt staţionaţi 28.500 de soldaţi americani pentru a proteja ţara de vecinul său de la nord, dotat cu arma nucleară, potrivit Agerpres. 

Preşedintele conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol, care şi-a început mandatul în luna mai, încearcă să consolideze această alianţă militară după eşecul încercărilor guvernului precedent de la Seul de apropiere diplomatică de Phenian.

„Acest exerciţiu a fost pregătit pentru a demonstra voinţa puternică a alianţei Coreea de Sud-SUA de a răspunde la provocările nord-coreene”, au declarat Forţele navale sud-coreene într-un comunicat.

La exerciţii, care vor dura patru zile, participă peste 20 de nave, printre care portavionul american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, precum şi importante mijloace aeriene.

Exerciţiile constau în simulări de luptă navală şi luptă antisubmarine, în manevre tactice şi alte operaţiuni militare.

Washingtonul şi Seulul efectuează de mult timp exerciţii militare comune. Cei doi aliaţi insistă pe caracterul pur defensiv al acestor exerciţii, dar Coreea de Nord le consideră drept repetiţii generale pentru o viitoare invadare a teritoriului său.  

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite