UPDATE Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au organizat exerciţii de apărare antirachetă

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au efectuat un exerciţiu de apărare antirachetă balistică în largul coastelor Arhipelagului Hawaii.

Informaţia este furnizată de Pentagon, care precizează că este vorba de primul exerciţiu de acest tip organizat de cele trei ţări împreună din 2017 încoace.

Practic, cele trei ţări au reluat exerciţiile comune de apărare după câţiva ani în care acestea au fost afectate de disputele istorice dintre Tokyo şi Seul.

Noul preşedinte al Coreei de Sud, conservatorul Yoon Suk-yeol, a promis, la preluarea mandatului, că va lucra pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Japonia şi aprofundarea alianţei cu Statele Unite pentru a descuraja mai bine Coreea de Nord.

Exerciţiul de apărare antibalistic a avut loc în cadrul manevrelor multinaţionale Pacific Dragon, organizate în contextul creşterii tensiunilor în estul Asiei, unde Coreea de Nord şi-a înmulţit testele de rachete şi este suspectată că face pregătiri pentru un test nuclear.

Potrivit Pentagonului, participanţii la exerciţii au simulat căutări şi urmăriri de rachete şi au împărtăşit informaţii de natură tactică în baza acordului trilateral.

Pentagonul menţionează că cele trei ţări sunt angajate să răspundă provocărilor puse de Coreea de Nord şi să protejeze securitatea comună şi ordinea internaţională bazată pe reguli.

Comunicatul nu face referire la China, care s-a arătat mereu deranjată de exerciţiile militare comune sau separate ale celor trei ţări.

În afară de denunţarea exerciţiilor militare ale vecinilor, China face presiuni pentru îndepărtarea sitemului de apărare antirachetă THAAD din teritoriul sud-coreean.

La fel ca Rusia în cazul scutului de la Deveselu, China susţine că sistemul THAAD poate fi modificat în scop ofensiv pentru a fi folosit împotriva sa. Chestiunea a fost discutată de liderul chinez Xi Jinping cu noul preşedinte al Coreei de Sud.

Potrivit Beijingului, Xi i-a cerut lui Yoon să nu participe la scutul antirachetă mondial condus de Statele Unite şi să nu creeze o alianţă militară trilaterală care să implice Japoniei.

Pe de altă parte, Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat marţi că trupele sale vor relua, în perioada 22 august - 12 septembrie, exerciţiile terestre comune cu armata Statelor Unite.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite