SUA se folosesc de paranoia lui Kim Jong Un pentru a pune bețe în roate alianței cu Vladimir Putin

0
Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-ar pregăti să efectueze o vizită în Rusia, în timp ce Statele Unite avertizează cu privire la o înțelegere între cele două țări pe tema armamentului.

Kim Jong Un și Vladimir Putin, în 2019, la Vladivostok Foto EPA EFE
Kim Jong Un și Vladimir Putin, în 2019, la Vladivostok Foto EPA EFE

Discuțiile dintre Kim Jong-un și Vladimir Putin ar viza eventualitatea aprovizionării Rusiei cu mai mult armament, necesar războiului său din Ucraina, dar și o serie de planuri de cooperare în sectorul militar.

Mai concret, Putin dorește ca președintele Kim să aprobe trimiterea în Rusia a unor obuze de artilerie și a unor rachete antitanc, iar Kim ar dori ca Rusia să îi ofere Coreei de Nord tehnologie modernă pentru sateliți și pentru submarinele sale nucleare, dar și ajutor alimentar pentru țara sa tot mai săracă.

De ce sunt atât de disperați Vladimir Putin și Kim Jong-un de a se ajuta reciproc? Răspunsul poate fi rezumat foarte simplu: din cauza izolării cu care cei doi lideri se confruntă la nivel internațional.

Moscova are nevoie disperată de arme, în special muniție și obuze de artilerie, pentru războiul din Ucraina, iar Phenianul are o mulțime de ambele.

Pe de altă parte, Coreea de Nord, slăbită de sancțiuni, are nevoie disperată de bani și mâncare. Peste trei ani de închidere a frontierelor, ca să nu mai vorbim de întreruperea discuțiilor cu Statele Unite în 2019, au lăsat țara mai izolată decât oricând.

Dar dincolo de asta, deschide potențialul Phenianului și Moscovei de a începe să lucreze mai strâns împreună. SUA avertizează de ceva timp despre un posibil acord de arme între cele două țări, dar o întâlnire între Kim Jong Un și Vladimir Putin catapultează acest lucru la nivelul următor, scrie BBC.

În timp ce prioritatea SUA, cu siguranță pe termen scurt, pare să fie împiedicarea armelor nord-coreene să ajungă în prima linie în Ucraina, la Seul, îngrijorarea este legată de ceea ce va obține Coreea de Nord în schimbul vânzării armelor sale Rusiei.

Kim Jong-un vrea să profite de disperarea lui Putin

Kim Jong Un, urmărind testarea unei rachete balistice
Kim Jong Un, urmărind testarea unei rachete balistice

Cu Rusia aflată într-o situație disperată, președintele Kim va putea cere un preț mare. De exemplu, ar putea cere un sprijin militar sporit din partea Rusiei.

Recent, serviciul de informații al Coreei de Sud a informat că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a sugerat ca Rusia, China și Coreea de Nord ar trebui să organizeze exerciții navale comune, similare cu cele efectuate de SUA, Coreea de Sud și Japonia, pe care Kim Jong Un le detestă atât de mult.

Nu în ultimul rând, Kim ar putea apela în viitor la arme rusești.

Dar, de departe, cea mai îngrijorătoare solicitare pe care ar putea-o face președintele Kim este ca Putin să îi furnizeze tehnologie sau cunoștințe avansate în domeniul armelor, care să-l ajute să facă progrese în programul de arme nucleare.

El încă se luptă să stăpânească armele strategice cheie, în principal un satelit de spionaj și un submarin cu armament nuclear.

Cu toate acestea, oficialii de la Seul consideră că o cooperare la acest nivel este puțin probabilă, deoarece ar putea deveni periculoasă din punct de vedere strategic pentru Rusia.

Yang Uk, cercetător la Institutul Asiatic pentru Studii Politice, a remarcat că, chiar dacă Rusia nu vinde în schimb arme Coreei de Nord, aceasta ar putea totuși să-i finanțeze programul nuclear.

"Dacă Rusia plătește în petrol și alimente, poate revigora economia Coreei de Nord, ceea ce, la rândul său, ar putea apoi să consolideze și sistemul de arme al Coreei de Nord. Este o sursă suplimentară de venit pentru ei, pe care nu o aveau."

Yang, expert în strategie militară și sisteme de arme, a adăugat: "Timp de 15 ani am construit o rețea de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, pentru a o împiedica să dezvolte și să comercializeze arme de distrugere în masă. Acum, Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ar putea provoca prăbușirea întregului sistem".

Pe măsură ce sancțiunile au fost intensificate, Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai dependentă de China, pentru a-i furniza ajutoare alimentare.

Rusia fiind atât de disperată, liderul nord-coreean a simțit că poate obține concesii chiar mai mari de la Moscova decât de la Beijing.

Vladimir Putin ar putea fi de acord să păstreze tăcerea în fața unui test nuclear nord-coreean, fapt care ar putea să nu-i convină președintelui chinez Xi Jinping.

"În timpul Războiului Rece, Coreea de Nord îi manevra pe ruși împotriva chinezilor, foarte asemănător cu modul în care copiii își manevrează părinții unul împotriva celuilalt", a declarat dr. Bernard Loo de la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.

Dar există un semn de întrebare cu privire la întâlnirea dintre Kim și Vladimir.

Kim nu părăsește Coreea de Nord prea des sau ușor. El este paranoic în ceea ce privește securitatea sa și consideră călătoriile în străinătate ca fiind pline de pericole.

Pentru ultimele sale călătorii internaționale - la Hanoi, unde s-a văzut cu Donald Trump în februarie 2019, și pentru a se întâlni cu Putin la Vladivostok în aprilie 2019 - a călătorit cu un tren blindat.

Călătoria spre Hanoi a durat două zile lungi prin China.

Nu este clar cât de privată intenționau cei doi lideri să fie întâlnirea lor, dar este posibil ca SUA să spere că, făcându-o publică, îl poate speria pe Kim Jong Un și, prin urmare, să zădărnicească atât întâlnirea, cât și potențiala afacere cu arme.

Cu toate acestea, dr. Loo nu crede că Kim ar avea prea mult spațiu de manevră: "Având în vedere rapoartele despre exercițiile militare în trei direcții, ar fi dificil să anulezi acest tip de evenimente fără ca toată lumea să se trezească cu ouă pe față".

O parte a strategiei SUA - de la invazia Rusiei în Ucraina - a fost de a publica informații prin care să încerce să prevină încheierea unor acorduri.

Coreea de Nord și Rusia au negat până acum orice ipoteză că ar căuta să facă schimb de arme.

Și este posibil ca niciuna dintre ele să nu accepte ca o astfel de afacere să fie publică.

SUA se folosesc de paranoia lui Kim Jong Un pentru a opri discuțiile cu Vladimir Putin

SUA au desecretizat informațiile sugerând că Kim Jong Un se va întâlni cu Vladimir Putin dintr-un motiv anume, potrivit unui analist militar: să încerce să oprească discuțiile privind vânzarea de arme, scrie Sky News.

Acest tip de informații sunt de obicei ținute secrete, iar difuzarea sa indică că Washingtonul încearcă să joace cu „paranoia” liderului nord-coreean cu privire la părăsirea țării, a spus Sean Bell.

O „axă a răului” între cele două națiuni – și potențial China – este principala amenințare pentru Occident pe care o reprezintă discuțiile, mai degrabă decât armele în sine.

„Dacă pot determina Rusia și/sau China să fie implicate în exerciții comune cu Coreea de Nord, atunci aproape sigur că vor crea un fel de axă a răului, iar Occidentul va avea de suferit”, a spus Bell.

El a explicat că administrația nord-coreeană a dorit să răspundă exercițiilor militare comune „intimidante” desfășurate de SUA și Coreea de Sud.

„Însuși faptul că SUA au declasificat această informație destul de repede și le-au alimentat aproape sigur, într-un efort de a încerca să împiedice această întâlnire”, a spus Sean Bell.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite