SUA, Japonia și Coreea de Sud condamnă lansarea de rachete de către Coreea de Nord

0
Publicat:

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au "condamnat" joi, într-un comunicat comun neobişnuit, lansarea a două rachete nord-coreene, care au căzut în Zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, relatează AFP.

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune. Foto: Arhivă
Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune. Foto: Arhivă

  Aceste tiruri „încalcă în mod clar numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", declară cele trei state, afirmând că cooperarea lor nu va fi „perturbată de provocări", conform comunicatului făcut public de Casa Albă, scrie Agerpres.

Executivul american, pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană dar şi pentru a face faţă Chinei, încurajează foarte ferm încălzirea în curs a relaţiilor între Japonia şi Coreea de Sud, care au fost mult timp foarte dificile.

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune în largul coastei sale de est, a anunţat joi Ministerul sud-coreean al Apărării, notează agenţiile Reuters şi AFP.

Lansarea celor două rachete a avut loc în timp ce consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, se află la Tokyo pentru întâlniri cu omologii săi japonez şi sud-coreean, aceştia convenind ca SUA, Coreea de Sud şi Japonia să colaboreze în continuare pentru ca Phenianul să renunţe la programul său de arme nucleare.

Eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor în Peninsula Coreeană sau de a convinge Phenianul să renunţe la arsenalul său nuclear şi la dezvoltarea acestuia au eşuat până în prezent.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite