Snowden a vorbit despre nemulțumirea tot mai mare față de abuzurile autorităților și corporațiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit fostului angajat al Agenției de Securitate Națională a SUA, încercările oficialilor guvernamentali și ale corporațiilor de a spune că oamenii „nu înțeleg nimic sau că acest lucru nu se întâmplă” sunt cel mai adesea false în mod deliberat.

Eduard Snowden FOTO EPA-EFE
Eduard Snowden FOTO EPA-EFE

Fostul oficial al Agenției Naționale de Securitate, Edward Snowden, consideră că furia publicului față de abuzurile comise de guverne și corporații a câștigat amploare în ultimii 10 ani. El a spus acest lucru într-un interviu cu jurnalistul independent Glenn Greenwald, difuzat marți pe platforma video Rumble.

Snowden a fost întrebat despre consecințele în ultimii 10 ani ale publicării dezvăluirilor sale în 2013 a informațiilor despre metodele de supraveghere electronică a agențiilor de informații americane. „Găsesc că este interesant să răspund sistematic nemulțumirii publice, mai ales atunci când aceasta capătă amploare și nu se diminuează”, a spus el.

Vedem încercări de a spune că nu înțelegem nimic sau că acest lucru nu se întâmplă. Adesea sunt false în mod deliberat. Sunt minciuni directe, deliberate din partea guvernelor, corporațiilor, instituțiilor puterii <...> pentru a ne risipi [nemulțumirea]”, – a spus fostul ofițer NSA, menționând că „în timp, așa se întâmplă”. „Dar în sens politic, [nemulțumirea] nu se potolește”, a subliniat el.

Fostul ofițer al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden s-ar îndoi că ar putea prezenta cu succes dezvăluirile sale publicului în aceste zile, deoarece mass-media americană în forma sa actuală este mai preocupată de beneficii, decât de obiectivitatea și semnificația socială a informațiilor. 

Potrivit lui Snowden, presa americană „descoperă acum cine beneficiază de pe urma unei astfel de dezvăluiri, în loc să evalueze veridicitatea, corectitudinea informațiilor și semnificația acesteia pentru societate”. "Mă face să mă gândesc: dacă cineva ca mine ar vorbi astăzi, am putea publica o poveste asemănătoare? Am putea face ca aceasta să fie primită în același mod ca acum 10 ani?" a întrebat Snowden într-o conversație cu jurnalistul independent Glenn Greenwald, care la un moment dat a fost unul dintre cei care l-au ajutat pe Snowden să facă publice datele secrete.

Snowden a făcut publice în 2013 informații despre metodele de supraveghere electronică a agențiilor de informații americane, inclusiv ascultarea ilegală a conversațiilor liderilor străini. 

Fugind de persecuția autorităților americane, Snowden a trimis cereri de azil autorităților mai multor țări, inclusiv Rusia. La 1 august 2014 a primit un permis de ședere în Federația Rusă pentru trei ani, în octombrie același an a primit un permis de ședere nelimitat în Rusia. În decembrie 2022, Snowden a depus jurământul și a primit un pașaport rusesc. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite