Siria: Statul Islamic revendică atentatele de la Damasc şi Homs, soldate cu cel puţin 140 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat în oraşul sirian Homs Foto: AFP
Atentat în oraşul sirian Homs Foto: AFP

Gruparea jihadistă Statul Islamic revendică atentatele comise duminică în capitala Siriei şi în oraşul Homs, atacuri ce s-au soldat cu cel puţin 140 de morţi, relatează BBC.

Patru atacuri cu bombă au avut loc în suburbia Sayyida Zeinab a Damascului, cel puţin 83 de persoane fiind ucise, după cum informează mass-media de stat din Siria. De asemenea, cel puţin 178 de persoane au fost rănite.

Cu puţin timp înainte, în oraşul Homs, situat în centrul Siriei, avusese loc un dublu atentat cu maşină-capcană, în urma căruia au murit 57 de persoane, majoritatea din rândul civililor.

Atacurile au avut loc în contextul în care preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat într-un interviu acordat cotidianului spaniol „El Pais“ că refugiaţilor sirieni nu ar trebui să le fie frică să se întoarcă acasă.

Acuzat vreme îndelungată că-şi persecută propriul popor, Assad a afirmat că sirienii care au plecat din ţară din cauza „standardului de viaţă care s-a deteriorat puternic“ se pot întoarce fără a se teme că autorităţile vor lua măsuri împotriva lor. 

„Vrem ca oamenii să se întoarcă în Siria “, a afirmat Assad.

De la începerea conflictului din Siria, în 2011, aproximativ 260.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. În jur de 11 milioane de persoane s-au văzut nevoite să-şi abandoneze locuinţele, patru milioane dintre acestea plecând peste hotare.

Pe de altă parte,  secretarul de stat american John Kerry a anunţat duminică, la Amman, că a discutat din nou cu omologul său rus Serghei Lavrov şi că, „în principiu“, ei au ajuns la „un acord provizoriu asupra modalităţilor unei încetări a ostilităţilor în Siria, care ar putea începe în zilele următoare“.

Kerry şi Lavrov, care au avut şi sâmbătă o discuţie telefonică referitoare la acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obţinut recent la München în cadrul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria.

Cele 17 ţări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar şi organizaţii precum Uniunea Europeană şi ONU au convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria, care, teoretic, trebuia să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite