Sfârşit de partidă în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe zi ce trece, e din ce în ce mai greu să creionezi un tablou coerent a celor ce se întâmplă în Afganistan şi în vecinătate.

Dacă ar fi să dăm crezare zvonurilor, tratativele purtate de preşedintele Hamid Karzai cu facţiunea talibanilor condusă de mollahul Omar începe să dea roade. Semn că intrăm în faza finală a conflictului, aceste negocieri ar avea aprobarea tacită a generalului David Petraeus. Până de curând, generalul american, aflat de patru luni în teatrul de război, nu s-a arătat prea încântat de negocierile cu talibanii. Acum, situaţia pare să se fi schimbat.

Dacă în Afganistan, SUA evocă, chiar şi vag, o posibilă reconciliere, cu totul altfel stau lucrurile în Pakistan. Acolo, frecvenţa loviturilor aeriene a sporit considerabil. Dacă Statele Unite vor distruge taberele din Pakistan, aşa cum o afirmă, atunci echilibrul avantajului se schimbă şi, odată cu el, politica. Cu alte cuvinte, SUA renunţă la Pakistan.

La capătul a nouă ani, victoria continuă să scape forţelor occidentale. În câţiva ani, aliaţii îşi vor încheia retragerea. Modul în care va arăta atunci Afganistanul, va fi verdictul pentru cei 14 ani de război. Iar dacă negocierile de azi vor conduce la împărţirea puterii între Karzai şi talibanii mollahului Omar, va fi repus în chestiune angajament militar, în ansamblul său. Un preţ pe care îl va trebui să-l plătim pentru a pune o dată capăt acestei aventuri lamentabile.

„The Independent" (Anglia) 15 octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite