Şeful Pentagonului, nemulţumit de prezenţa navală britanică în Asia: „Ar putea fi mai utilă în alte zone ale lumii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin FOTO Arhivă
Lloyd Austin FOTO Arhivă

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis obiecţii faţă de misiunile Marinei Regale a Marii Britanii în Asia, apreciind că „ar fi mai utilă în alte zone ale lumii”.

Cu prilejul unui turneu în Asia de Sud-Est, Lloyd Austin a făcut o declaraţie care ar putea deranja Londra. Şeful Pentagonului a criticat mobilizarea HMS Queen Elizabeth, cel mai nou portavion britanic, în apele Asiei. Portavionul şi navele care îl însoţesc au tranzitat marţi Strâmtoarea Malacca cu direcţia Marea Chinei de Sud, o zonă disputată de China şi alte ţări riverane.

„Resursele militare sunt limitate. Dat fiind că încercăm să ne echilibrăm eforturile în diverse părţi ale lumii, nu vrem să ne ajutăm unii pe alţii doar în regiunea Indo-Pacifică, ci vrem să ne asigurăm că ne ajutăm reciproc şi în alte zone ale lumii. Ne putem concentra puţin mai bine asupra acestui aspect, iar Marea Britanie ar putea fi mai utilă în alte zone ale lumii”, a declarat Austin în cadrul primei etape a turneului său, în Singapore.

Declaraţia riscă să stârnească nemulţumească la Londra, în condiţiile în care Marina Regală Britanică intenţionează să menţină permanent două nave în regiunea Indo-Pacifică.

Pe de altă parte, Lloyd Austin a apreciat că revendicările în creştere ale Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt „fără fundament în dreptul internaţional”.

„Vom continua să susţinem statele de coastă din regiune care vor să-şi păstreze drepturile în virtutea dreptului internaţional”, a dat asigurări şeful Pentagonului.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud. Dar mai multe ţări riverane, precum Filipine, Malaysia, Brunei şi Vietnam, contestă anumite revendicări ale sale în acest spaţiu maritim bogat în resurse naturale şi o rută-cheie a comerţului mondial.

Austin efectuează turneul asiatic în contextul în care noua administraţie democrată a SUA vrea să dea un nou start relaţiilor cu ţările din regiune şi să încheie alianţe menită să facă faţă disputelor cu Beijingul după turbulenţele şi imprevizibilitatea din timpul mandatului republicanului Donald Trump.

Lloyd Austin vrea să transmită mesajul că SUA sunt o „forţă stabilizatoare” în Asia de Sud-Est, a precizat o sursă din anturajul său. După Singapore, secretarul american al Apărării trebuie să se deplaseze în Vietnam şi în Filipine.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite