Şeful diplomaţiei SUA a ajuns la Moscova, pentru a a încerca să obţină cooperarea Rusiei în privinţa Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a ajuns joi la Moscova pentru a exercita presiuni asupra preşedintelui Vladimir Putin în legătură cu eforturile de pace din Siria şi vizarea grupurilor jihadiste, în condiţiile în care preşedintele Bashar al-Assad a spus că Moscova nu i-a cerut niciodată să plece, relatează AFP.

Secretarul american de stat urmează să discute cu Putin la Kremlin, în condiţiile în care Washingtonul ar fi dispus să se ofere să coopereze cu Moscova în acţiuni militare împotriva grupării teroriste Sttatului Islamic şi a Frontului Al-Nusra, afiliat Al-Qaida.

Dacă această propunere va fi acceptată, va marca o schimbare dramatică a situaţie, pentru că ar însemna o alianţă între principalul susţinător al lui Bashar al-Assad, Moscova, şi principalul său rival, Washingtonul.

Şeful diplomaţiei americane va încerca şi să reînvie un acord de încetare a focului din Siria, aflat în prezent în impas, şi să îl convingă pe Putin să susţină procesul de pace din ţara arabă.

Înainte de reuniunea de la Moscova, Assad a sugerat că nu este dispus să facă nici un efort pentru pace, în condiţiile în care principalul obstacol este demisia sa.

Într-un interviu pentru NBC News, el a insistat că nici Putin, nici ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu au ridicat niciodată problema demisiei sale sau a unei tranziţii politice.

“Numai poporul sirian defineşte cine va fi preşedinte, când să vină şi când să plece. Nu au spus nici un cuvânt în legătură cu aceasta, niciodată”, a dat el asigurări.

Moscova şi Washingtonul au sprijinit o foaie de drum pentru Siria, ce prevede un armistiţiu la nivel naţional şi lansarea de negocieri pentru o “tranziţie politică” la Geneva. Armistiţiul pe care l-au negociat cele două părţi în februarie practic s-a prăbuşit, pe fondul luptelor continue.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a cerut joi Moscovei şi Washingtonului să exercite presiuni pentru reluarea negocierilor pentru pace luna viitoare.

În prezent, forţele ruse din Siria sprijină regimul lui Assad împotriva mai mult facţiuni rebele, în timp ce forţele coaliţiei conduse de Statele Unite se concentrează pe combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Orice acord între SUA şi Rusia privind Siria va fi controversat, pentru că mulţi – inclusiv critici ai preşedintelui Barack Obama de la Washington – consideră că ar reprezenta o acceptare tacită a eforturilor lui Putin de a consolida regimul Assad.

Înainte de a zbura către Moscova, Kerry nu a negat că va prezenta o propunere pentru un compromis şi o colaborare, dar a refuzat să ofere detalii până după discuţiile cu Putin.

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze informaţiile.

Conflictul din Siria a început în 2011 şi s-a soldat cu peste 280.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite