Șeful armatei israeliene avertizează în privința extinderii războiului în Liban: „Vom începe cu o multitudine de avantaje”

0
Publicat:

Șeful Statului Major al Israelului, generalul Herzi Halevi, avertizează că „probabilitatea unui război în nord”, adică la granița cu Liban, „este mai mare decât era în trecut”.

Generalul Herzi Halevi FOTO Arhivă
Generalul Herzi Halevi FOTO Arhivă

Adresându-se trupelor din nordul Israelului în cursul unui exercițiu privind simularea unei ofensive în Liban, generalul Halevi a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) „își vor crește nivelul de pregătire pentru lupte” în țara vecină.

„Vom începe cu o multitudine de avantaje” faţă de inamic, a declarat responsabilul militar israelian la granița cu Liban, unde, din 7 octombrie 2023, au loc zilnic confruntări între IDF și gruparea şiită Hezbollah.

„Am învățat numeroase lecții din luptele din Gaza, dintre care multe sunt foarte pertinente pentru luptele din Liban și dintre care unele vor fi ajustate”, a subliniat el.

Generalul Halevi a reamintit că „zona din sudul Libanului este una de luptă şi va rămâne aşa atât timp cât Hezbollah va opera de acolo”.

În aceste condiții, el a trasat un obiectiv pe care l-a catalogat drept „foarte clar”. „Să permitem reîntoarea locuitorilor din nord acasă”, a explicat generalul Halevi, referindu-se la cei 80.000 de cetățeni israelieni care și-au părăsit locuințele din cauza atacurilor efectuate aproape zilnic de către Hezbollah.

Dacă va continua atacurile, „Hezbollah riscă să transforme întregul stat Liban într-o zonă de luptă”, a avertizat șeful Statului Major al Israelului.

Acest avertisment survine la doar o săptămână după ce generalul Halevi a făcut prima sa amenințare cu o intervenție a Israelului în Liban.

„După ce am luptat în Gaza, vom şti cum să facem asta în Liban, dacă este necesar. (...) Vă vom trimite în locurile potrivite, veţi face acolo ceea ce trebuie, un război lung de cealaltă parte, şi vom ieşi din el cu rezultate bune”, a declarat Herzi Halevi în cursul unei vizite efectuate în Fâșia Gaza.

Ciocniri la granița dintre Liban și Israel

Din 7 octombrie 2023, de la atacul Hamas, Hezbollah atacă aproape zilnic teritoriul israelian în solidaritate cu cauza organizației islamiste palestiniene. Noi ciocniri transfrontaliere la granița dintre Israel și Liban au avut loc miercuri, incluzând un atac cu 20 de rachete asupra satului Rosh Hanikra.

Atacul cu rachete nu s-a soldat cu victime, pentru că unele dintre proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au căzut pe câmpuri, precizează The Times of Israel.

Ulterior, Hamas, care menține o anumită prezență în Liban sub protecția Hezbollah, a revendicat acest atac.

De cealaltă parte, IDF a anunțat că a lovit grupul care a lansat rachetele, ucigând un luptător al Hamas. În paralel, IDF a efectuat raiduri aeriene împotriva unor ținte Hezbollah pe tot parcursul zilei de miercuri. IDF susține că a lovit clădiri militare și „alte infrastructuri teroriste” în scopul de a „elimina amenințările” care provin dinspre Liban.

Hezbollah și Hamas fac parte din așa-numita „Axă de Rezistență” a regimului islamic din Iran, care consideră Israelul și Statele Unite drept „dușmanii săi de moarte”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite