Șefa diplomației franceze, vizită în Armenia pentru a reafirma sprijinul țării sale pentru Erevan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa diplomației franceze, Catherine Colonna, vizită de rang înalt la Erevan, pentru a reafirma sprijinul Franței pentru Armenia care se teme pentru suveranitatea și integralitatea sa teritorială după ofensiva fulgerătoare a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Franța și Armenia FOTO: Shutterstock
Franța și Armenia FOTO: Shutterstock

Armenii din enclava Nagorno-Karabah aflată sub suveranitatea azeră au capitulat săptămâna trecută, în fața unei ofensive fulger a trupelor Azerbaidjanului care s-a soldat cu aproximativ 600 de morți. După intervenția trupelor azere peste 100.000 de armeni au fugit.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și ministrul său de externe și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei ofensive militare a Azerbaidjanului împotriva Armeniei, care s-au înfruntat deja în două războaie.

"Există deja porţiuni mici din teritoriul armean care au făcut obiectul incursiunilor militare azere în ultimele luni", a amintit o sursă diplomatică franceză sub acoperirea anonimatului, scrie Agerpres.

"Este o realitate", a adăugat sursa, referindu-se la ciocnirile din septembrie 2022 care au făcut aproape 300 de morţi şi în cursul cărora Azerbaidjanul a mutat frontiera dintre cele două ţări cu 7 până la 9 kilometri, în detrimentul Armeniei.

Franța a insistat pentru înființarea, la Jermuk (Armenia), a unei misiuni de observare în regiune a Uniunii Europene. Catherine Colonna a vizitat personalul acestei misiuni la sfârşitul lunii aprilie.

"Ar fi extrem de naiv să credem că nu există niciun risc" de încălcare a integrităţii teritoriale a Armeniei, a continuat sursa diplomatică. "Nu spun că se va întâmpla", a adăugat aceasta. Dar "treaba noastră este să împiedicăm acest lucru", scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Vom pleda pentru o creştere a volumului acestei misiuni", a explicat ea.

Franța este, de asemenea, mai degrabă deschisă pentru posibilitatea de a impune sancțiuni Azerbaidjanului. Dar întâmpină dificultăți "unele ţări care sunt foarte reticente în a urma această cale", a ţinut să menţioneze sursa diplomatică.

Mii de armeni au manifestat la Bruxelles duminică, denunțând atitudinea Uniunea Europene, vinovată, în opinia lor, că închide ochii în fața tragediei armenilor în schimbul gazelor din Azerbaidjan pe care Uniunea Europeană le cumpără pentru a comensa pierdere gazelor rusești.

Pe lângă tema integrității teritoriale, ministrul de externe francez va sublinia marți că Franța este dispusă să își consolideze ajutorul de urgență și umanitar acordat Armeniei pentru a primi refugiații.

Săptămâna trecută, Parisul a suplimentat ajutorul pentru Erevan în acest an la 12,5 milioane de euro. Șefa diplomației franceze se va întâlni cu premierul Nikol Pașinian.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite