Şedinţele psihiatrice secrete ale lui Richard Nixon, descrise într-o carte tipărită în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţele secrete de terapie psihiatrică ale fostului preşedinte american Richard Nixon sunt prezentate pe larg într-o carte publicată recent în SUA, intitulată „The Gumshoe and the Shrink", scrie „The Daily Mail".

Fostul preşedinte american a început să facă terapie psihiatrică în cabinetul medicului Arnold Hutschnecker în 1952, plângându-se de o serie afecţiuni pe care le credea existente doar în mintea sa, precum dureri de spate, dureri de gât şi insomnie, notează Mediafax, preluând sursa citată.

Potrivit lui David L. Robb, autorul cărţii „The Gumshoe and the Shrink", Richard Nixon a continuat să facă terapie cu acest psihiatru timp de cel puţin un deceniu, inclusiv în perioada alegerilor prezidenţiale din 1960, pe care le-a pierdut în faţa lui John F. Kennedy.

Informații compromițătoare
Dacă aceste informaţii ar fi fost făcute publice în acea vreme, este puţin probabil ca alegătorii americani să fi încurajat o astfel de persoană să devină preşedinte, afirmă autorul cărţii.

În timpul campaniei prezidenţiale din 1960, psihiatrul Hutschnecker a continuat să fie unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Nixon, pe care l-a tratat împotriva stresului.

Acelaşi psihiatru l-a învăţat pe Richard Nixon anumite tehnici pentru a rămâne calm în faţa lui Kennedy, care avea întotdeauna în public o atitudine relaxată.

Potrivit autorului cărţii „The Gumshoe and the Shrink", Nixon a încercat să-l învingă în alegeri pe Kennedy, strecurând presei informaţia potrivit căreia rivalul său suferea de boala Addison, o maladie endocrină rară. De cealaltă parte, Kennedy a fost presat de colaboratorii săi să dezvăluie opiniei publice faptul că Nixon apela la şedinţe psihiatrice, dar a refuzat să facă acest lucru, se mai afirmă în volum.

„Trucuri murdare"
În ultimii ani, multe dintre evenimentele majore din timpul carierei politice a lui Richard Nixon au fost prezentate într-o lumină nouă, cu ajutorul unor documente secrete care au fost scoase din arhive.

Astfel, în 2011, în presa americană a apărut un articol potrivit căruia motivul pentru care Nixon a pierdut în faţa lui Kennedy, în timpul celebrei dezbateri televizate din 1960, a fost acela că JFK s-a folosit de câteva „trucuri murdare".

Înainte de începerea acelei dezbateri televizate, prima de acest gen organizată în Statele Unite, Kennedy a cerut descalificarea candidaţilor care apelează la machiajul facial, dar a apelat el însuşi la această procedură folosită în lumea televiziunii.

Kennedy a cerut, totodată, ca temperatura din studioul de televiziune să fie destul de ridicată, pentru ca rivalul său Nixon, care era renumit pentru faptul că transpira foarte uşor, să apară în faţa telespectatorilor americani transpirat, părând astfel că are multe lucruri de ascuns.

Deşi a pierdut alegerile în faţa lui John F. Kennedy, Richard Nixon a câştigat totuşi fotoliul prezidenţial american în 1969, funcţie din care a demisionat în 1974, în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al său, în urma scandalului Watergate.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri