Raiduri aeriene turceşti în Siria după atentatul de la Istanbul: „Cuiburile terorii sunt distruse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 12 persoane au fost ucise după ce atacuri aeriene turceşti au lovit ţinte kurde din nord-estul Siriei, transmite duminică dpa.

Atacuri aeriene turcești în nord-estul Siriei Foto: Captură Twitter
Atacuri aeriene turcești în nord-estul Siriei Foto: Captură Twitter

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că 25 de atacuri aeriene au vizat poziţii aflate sub controlul Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în zonele rurale din Kobane şi Alep.

OSDO, cu sediul în Marea Britanie, care de 11 ani documentează războiul civil din Siria, a raportat că în aceste raiduri au fost lovite şi poziţii ale armatei siriene şi că au murit cel puţin 12 persoane, inclusiv membri SDF şi soldaţi ai armatei siriene.

Şeful SDF, Mazloum Abdi, a scris pe Twitter că atacurile constitue o ameninţare pentru întreaga regiune. „Acest bombardament nu este în favoarea niciunei părţi. Facem toate eforturile pentru a evita o catastrofă majoră. Dacă izbucneşte războiul, vor fi afectaţi toţi", a scris el.

Televiziunea de stat siriană a confirmat raidurile aeriene.

Turcia anunţă că a lansat operaţiunea aeriană 'Claw Sword'

Ministerul Apărării al Turciei a anunţat, duminică, că a lansat operaţiunea aeriană 'Claw Sword' în nordul Irakului şi al Siriei, regiuni 'utilizate ca baze de teroriştii' kurzi, transmite AFP.

'Avioanele au decolat de la bazele lor, operaţiunea aeriană a început', a transmis ministerul într-un comunicat, la o săptămână după atentatul comis pe o stradă comercială din centrul Istanbulului.

Operaţiunea aeriană a fost întreprinsă 'în conformitate cu drepturile de legitimă apărare ce decurg din articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, pentru a elimina atacurile teroriste din nordul Irakului şi al Siriei, a asigura securitatea frontierelor şi a elimina terorismul de la sursă', a adăugat ministerul turc.

În cursul nopţii, ministerul a postat pe Twitter următorul mesaj: 'A sosit ceasul pentru a da socoteală! Ticăloşii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide. Cuiburile terorii sunt distruse de lovituri de precizie', a adăugat el, fără alte detalii despre ţintele vizate.

Atentatul din 13 noiembrie comis pe artera comercială aglomerată Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea altor 80.

Autorităţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi YPG (Unităţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliată PKK.

Potrivit comunicatului, ministrul apărării Hulusi Akar 'a condus şi gestionat operaţiunea Claw Sword (...), de la centrul operaţiunilor armatei aerului'.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite