Putin nu are aprobarea Chinei pentru invazie. Şeful diplomaţiei de la Beijing spune că Ucraina are dreptul de a-şi proteja integritatea teritorială

0
0
Wang Yi , şeful diplomaţiei chineze
Wang Yi , şeful diplomaţiei chineze

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, s-a folosit de apariţia sa de sâmbătă la conferinţa pe teme de securitate de la München pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin să nu-şi ducă la îndeplinire ambiţiile expansioniste.

Wang Yi a afirmat că este dreptul Ucrainei de a-şi proteja integritatea teritorială şi a cerut o soluţie diplomatică pentru escaladarea crizei.

”Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie să fie protejate, deoarece acestea sunt principiile de bază în relaţiile internaţionale stabilite prin Constituţia Naţiunilor Unite.

Aceasta este şi ceea ce China a susţinut până acum, fără excepţie în ceea ce priveşte Ucraina. Dacă unii oameni încă se întreabă unde se află China în această problemă, este doar o denaturare intenţionată” - a declarat oficialul chinez la cea de-a 58-a Conferinţă de Securitate de la München într-o intervenţie online, potrivit South China Morning Post.

El a numit Acordul de la Minsk „singura cale de ieşire” şi a îndemnat toate părţile să se unească şi să rezolve criza în mod paşnic.

 Yi a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiţia dintre marile puteri.

În schimb, Wang a avertizat împotriva extinderii NATO, reiterând o poziţie susţinută în comun de preşedintele Xi Jinping şi Vladimir Putin, după întâlnirea în marjele Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în urmă cu două săptămâni.

”Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă, iar NATO a fost un produs al acestuia. NATO ar trebui să facă ajustări în funcţie de timp. Dacă NATO continuă să se extindă spre est, este asta favorabilă menţinerii păcii şi stabilităţii în Europa?” a mai spus Wang.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite