Proteste uriaşe în Sri Lanka după fuga preşedintelui. Premierul a cerut armatei să facă „tot ce este necesar” pentru a restabili ordinea FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele statului Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, care a fugit noaptea de marţi spre miercuri în Maldive, a anunţat că va face toate aranjamente necesare pentru a trimite scrisoarea sa oficială de demisie, aşa cum a promis sâmbătă.

Protestatarii srilankezi au luat cu asalt clădirea premierului Ranil Wickremesinghe, după o lungă confruntare cu forţelor de ordine care au tras cu gaze lacrimogene asupra mulţimii, conform BBC

Noaptea trecută, fostul preşedinte Gotabaya Rajapaksa a fugit în Maldive cu un avion militar.

Premierul Ranil Wickremesinghe a fost numit preşedinte interimar şi a declarat stare de urgenţă în ţară.

El a ordonat armatei „să facă tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”. 

"Nu ne putem distruge constituţia. Nu putem permite fasciştilor să preia controlul. Trebuie să punem capăt acestei ameninţări fasciste la adresa democraţiei", a spus el. 

Liderul opoziţiei, Sajith Premadasa, a spus că numirea premierului a fost o „farsă” şi o „tragedie”. 

Premadasa a adăugat că s-a demonstrat „stilul Rajapaksa de democraţie”

Ram Manikkalingam, un consilier al fostului preşedinte al Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, a declarat pentru BBC că are şi îndoieli cu privire la noua numire şi că temerile sale cu privire la peisajul politic din Sri Lank sunt în creştere.

Manikkalingam a spus că Sri Lanka „se confruntă cu o situaţie volatilă în care un prim-ministru neales [Ranil Wickremasinghe], care nici măcar nu a putut să fie ales în propriul loc în parlament, se comportă acum ca şi cum ar fi la conducerea ţării”.

Un protestatar de la biroul primului ministru a declarat pentru BBC că „încă se luptă, încă se luptă” – în ciuda apelului la cooperare din partea lui Ranil Wickremesinghe. El a spus că demonstraţia împotriva guvernului l-a lăsat „să se simtă grozav astăzi”, dar nu va fi mulţumit până nu va avea loc o schimbare completă a conducerii. 

„Scopul nostru este ca Gota să meargă acasă. Şi Ranil şi alţi membri ai cabinetului să meargă acasă. Avem nevoie de lideri sinceri şi oneşti pentru a construi Sri Lanka acum”, a spus el.

Un al doilea post de televiziune de stat a fost distrus miercuri, la mai puţin de o oră după ce cel mai mare radiodifuzor naţional, Rupavahini, şi-a întrerupt emisia din cauza protestatarilor care au luat cu asalt clădirea.

Familia Rajapaksa, care domină de mai mulţi ani scena politică a Sri Lankăi, este învinuită de actualele probleme economice ale acestei ţări de peste 20 de milioane de locuitori, precum lipsa de bunuri esenţiale, a produselor alimentare, combustibilului, medicamenteor, întreruperile de curent zilnice şi o inflaţie record.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite