Procesul Iuliei Timoşenko, reluat în pofida protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia ucraineană a reluat luni procesul pentru fraudă fiscală împotriva opozantei Iuliei Timoşenko, un fost premier care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea, în absenţa pârâtei, internată la spital, şi în pofida protestelor pe care continuă să le provoace acest caz, relatează AFP.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi scandau în faţa tribunalului din Harkov (est) sloganuri ca "Libertate pentru Iulia!".

Aproximativ tot atâţia manifestanţi îşi exprimau ostilitatea faţă ea, unul dintre foştii lideri ai "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004.

Timoşenko nu era prezentă la audiere, aşa cum a anunţat cu o zi înainte Serviciul Penitenciar ucrainean, care a precizat că fostul premier a refuzat acest lucru, din cauza stării de sănătate. Timoşenko este spitalizată pentru hernie de disc.

Însă erau prezenţi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi irlandezul Pat Cox, fost vicepreşedinte al Parlamentului European (PE).

Încarcerată din august şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru "abuz de putere" în urma semnării unui contract de alimentare cu gaze din Rusia, considerat dezavantajos pentru ţară, Iulia Timoşenko este judecată în acest nou proces pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri, presupuse fapte din anii '90.

Ea a fost citată totodată ca martor în cazul asasinării unui deputat, în 1996, iar un reprezentant al parchetului a declarat săptămâna trecută că ar putea fi inculpată.

Ea şi susţinătorii ei denunţă o răzbunare a actualului preşedinte Viktor Ianukovici.

Cazul a provocat o gravă criză între Kiev şi Uniunea Europeană (UE), care reclamă, de asemenea, eliberarea opozantei. Numeroase ţări europene au ameninţat cu o boicotare politică a unor meciuri de fotbal.

Harkov, unde opozanta este deţinută, este unul dintre cele patru oraşe ucrainene care găzduieşte competiţia organizată alături de Polonia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite