Preşedintele Israelului îl va însărcina pe Benny Gantz, rivalul premierului Netanuyahu, cu formarea guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benny Gantz are origini româneşti, tatăl său s-a născut la Sovata
Benny Gantz are origini româneşti, tatăl său s-a născut la Sovata

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a anunţat că îl va însărcina luni pe Benny Gantz, rivalul premierului Benjamin Netanyahu, să formeze un nou guvern, după alegerile din luna martie, potrivit unui comunicat oficial, citat de Reuters.

Gantz, un fost general, a obţinut duminică sprijinul din partea a doua partide importante, în încercarea de a-l îndepărta de la putere pe Netanyahu, care este cel mai vechi lider în funcţie al Israelului.

”Mâine, preşedintele va încredinţa sarcina de formare a guvernului şefului partidului de centru Albastru şi Alb, Benny Gantz”, a anunţat biroul preşedintelui Rivlin.

Gantz a atras sprijinul Listei Arabe Comune şi al partidului de extremă-dreapta Yisrael Beiteinu, al fostului ministru al Apărării Avigdor Lieberman, ceea ce ii oferă sprijinul a 61 de parlamentari, faţă de 58 în cazul lui Netanyahu.

Netanyahu, aflat la putere în ultimii 10 ani, după un mandat iniţial în perioada 199601999, a negat că ar fi comis orice ilegalitate în trei procese de corupţie.

Urgenţa provocată de coronavirus a dus la restricţii care au amânat, marţi, începutul unui proces în care Netanyahu este acuzat de mită, fraudă şi abuz de încredere, pentru data de 24 mai.

Cancelaria premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că acesta nu este contaminat cu coronavirus, transmite Reuters.

Înainte de confirmarea rezultatului, duminică se comunicase oficial că Netanyahu a fost testat preventiv, fără a prezenta simptome de COVID-19.

Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, este premierul care a rezistat cel mai mult în funcţie în istoria Israelului. Duminică, preşedintele Reuven Rivlin a anunţat că nu îl va mai desemna pentru încă un mandat, ci îl va însărcina cu formarea unui nou guvern pe fostul general Benny Gantz.

În Israel au fost diagnosticaţi până acum 213 de pacienţi cu COVID-19, conform datelor preluate duminică seara de Xinhua de la ministerul sănătăţii. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri