Premieră. Marea Sinagogă din Ierusalim va fi închisă de Anul Nou Evreiesc, din cauza noului val al pandemiei Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Sinagogă din Ierusalim, păzită de soldaţi
Marea Sinagogă din Ierusalim, păzită de soldaţi

Pentru prima data în istoria sa, Marea Sinagogă din Ierusalim nu va celebra Anul Nou Evreiesc, din cauza restricţiilor impuse pentru a combate transmiterea noului coronavirus, relatează AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat la începutul acestei săptâmâni decretarea izolării la nivel naţional pentru cel puţin trei săptămâni, pentru a reduce un al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Cu 166.794 de infectări şi 1.147 de decese, Israelul este ţara cu cele mai multe cazuri în raport cu populaţia înregistrate în ultimele două săptâmâni.

Israelul este de asemenea prima ţară care decretează izolarea naţională pentru a doua oară de la începutul pandemiei de coronavirus.

Decizia intră în vigoare de vineri când începe sărbătoarea Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc), va continua şi de Yom Kippur (Ziua Ispăşirii) şi se va încheia în ultima zi a sărbătorii biblice Sukkot, în jur de 11 octombrie, au precizat autorităţile israeliene.

Sinagogile sunt în general pline în cele două zile ale sărbătorii Rosh Hashanah şi mai ales de Yom Kippur, notează AFP preluată de agerpres.ro.

Însă anul acesta, pentru a combate răspândirea virusului, autorităţile au pus în aplicare un plan ce permite credincioşilor evrei să se roage în funcţie de dimensiunile lăcaşului. Astfel fiecare credincios are la dispoziţie o suprafaţă de 4 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că Marea Sinagogă ar putea găzdui până la 200 de persoane.

"Însă am decis să nu ne asumăm riscuri", a declarat preşedintele Marii Sinagogi, Zalli Jaffe.

Lăcaş important de rugăciune, acest impunător centru spiritual construit pe fundaţiile unei sinagogi mai mici, găzduieşte între 1.100 şi 1.700 de credincioşi în perioada sărbătorilor evreieşti majore.

"Nu am închis niciodată de la începuturile sale," a mărturisit Zalli Jaffe, în vârstă de 67 de ani, care se roagă aici de când era copil.

Sinagoga, inaugurată în 1982, serveşte ca loc oficial de rugăciune pentru statul evreu şi este lăcaşul în care vine să se roage preşedintele israelian în ziua de Yom Kippur.

Esplanada Moscheilor din Ierusalim, închisă preventiv timp de trei săptămâni

Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea loc sfânt al Islamului, va fi închisă timp de trei săptămâni în cadrul măsurilor vizând combaterea răspândirii noului coronavirus, au informat miercuri autorităţile religioase care administrează lăcaşurile sfinte musulmane din oraşul vechi, relatează AFP.

Autoritatea Waqf din Ierusalim a avut o reuniune de urgenţă şi a decis "să suspende intrarea credincioşilor musulmani începând de vineri pentru o perioadă de trei săptămâni", a declarat AFP, Hatem Abdel Qader, membru al organismului care administrează esplanada şi care, din motive istorice, aparţine de Iordania.

Denumită Haram al-Sharif - ''Sanctuarul nobil'' - de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei, Esplanada Moscheilor găzduieşte Cupola Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa.

Cupola Stâncii şi Moscheea Al-Aqsa au fost închise la jumătatea lunii martie de către autorităţile religioase în cadrul unor măsuri sanitare impuse pentru a reduce răspândirea noului coronavirus în Ierusalim, oraş disputat şi a cărui parte de est a fost ocupată şi anexată de Israel în 1967.

În total, în Israel s-au înregistrat peste 166.794 de cazuri de coronavirus în rândul populaţiei de aproximativ nouă milioane de locuitori, între care 1.147 de decese.

Israelul este ţara cu cele mai multe cazuri de COVID-19 la nivel de locuitor în cursul ultimelor două săptămâni.

"Sperăm ca cetăţenii să înţeleagă aceste măsuri menite să protejeze sănătatea şi bunăstarea populaţiei", a precizat responsabilul Waqf, care a subliniat că apelul la rugăciune va fi menţinut pe parcursul următoarelor trei săptămâni.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite