Posibila călătorie a lui Kim Jong Un în Rusia ar putea fi precum cea din 2019: 20 de ore în trenul său blindat și luxos

0
Publicat:

Rapoartele potrivit cărora Kim Jong Un ar putea călători în curând în Rusia au atras atenția asupra metodei tradiționale de călătorie a liderilor nord-coreeni: trenurile de lux, blindate, care fac parte de mult timp din tradiția dinastiei și sunt simboluri ale izolării sale profunde.

Kim Jong Un FOTO arhivă Adevărul
Kim Jong Un FOTO arhivă Adevărul

În ceea ce ar fi prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, Kim ar putea vizita Rusia în această lună pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat un oficial american, posibil pentru a discuta despre vânzările de arme nord-coreene pentru a umple rezervele rusești secătuite de războiul său împotriva Ucrainei, potrivit AP.

Potrivit rapoartelor americane, cei doi lideri s-ar putea întâlni în orașul Vladivostok, în estul țării, locul primei lor întâlniri din aprilie 2019, când Kim a luat trenul verde și galben. Putin este așteptat în oraș pentru Forumul Economic Estic anual care se desfășoară de duminică până miercuri.

Rapoartele vin într-un moment în care interesele celor doi lideri se aliniază în fața confruntărilor lor separate și tot mai profunde cu Statele Unite.

Dacă Kim ar putea face din nou această călătorie de 20 de ore pe calea ferată, va fi în centrul atenției presei, la fel ca și trenul despre care se spune că este luxos, care contrastează puternic cu sărăcia cruntă a vieții de zi cu zi pentru majoritatea nord-coreenilor.

Celebrul tată al lui Kim, Kim Jong Il, care are o aversiune față de zboruri, a făcut aproximativ o duzină de călătorii în străinătate în timpul guvernării sale de 17 ani, aproape toate în China și toate cu trenul. Presa de stat nord-coreeană a declarat că bătrânul Kim a murit de un atac de cord în timpul unei călătorii cu trenul în 2011.

Pasagerii se delectau cu vin franțuzesc și homar proaspăt

Potrivit unei relatări publicate în 2002 de Konstantin Pulikovsky, un oficial rus care l-a însoțit pe Kim Jong ll într-o călătorie de trei săptămâni la Moscova, trenul transporta lăzi de vin franțuzesc scump, iar pasagerii se puteau delecta cu homar proaspăt și grătar de porc.

Totuși, cea mai importantă caracteristică a trenului este securitatea. Potrivit rapoartelor presei sud-coreene, Coreea de Nord are 90 de vagoane speciale în total și operează trei trenuri în tandem atunci când călătorește un lider - un tren în avans pentru a verifica șinele, trenul cu liderul și anturajul său imediat și un al treilea în spate pentru toți ceilalți.

Sunt instalate echipamente de comunicare de înaltă tehnologie și televizoare cu ecran plat, astfel încât un lider să poată da ordine și să primească informări.

Ca un semn al importanței simbolice a trenurilor, o machetă în mărime naturală a unuia dintre vagoane este expusă permanent la un mausoleu de la periferia orașului Pyongyang, unde se află trupurile îmbălsămate ale lui Kim Jong Il și ale tatălui său, Kim Il Sung, fondatorul statului.

Kim, în vârstă de 39 de ani, a folosit trenul blindat al familiei sale pentru întâlniri anterioare cu Putin, cu președintele chinez Xi Jinping și cu președintele american de atunci, Donald Trump, în 2018 și 2019.

Dar el zboară uneori și cu avionul, spre deosebire de tatăl său. Școlit timp de mai mulți ani în Elveția, se crede că Kim Jong Un a călătorit des cu avionul în adolescență.

Când a zburat cu avionul în orașul Dalian din nord-estul Chinei în 2018 pentru a se întâlni cu Xi, a fost pentru prima dată când un lider nord-coreean a plecat public în străinătate cu avionul de la zborul lui Kim Il Sung către Uniunea Sovietică în 1986.

Putin și Kim Jong Un evită zborurile cu avoanele

Avionul oficial al lui Kim este o versiune remodelată a avionului IL-62 de fabricație sovietică. Coreea de Nord îl numește „Chammae-1", după numele de acvilă, pasărea națională a Coreei de Nord. Presa sud-coreeană spune că avionul poate transporta aproximativ 200 de persoane și că raza sa maximă de acțiune este de aproximativ 9.200 de kilometri, dar se pare că nu a zburat niciodată atât de departe.

Putin, la rândul său, preferă acum să evite avioanele și călătorește, de asemenea, cu un tren blindat special de când a decis să invadeze Ucraina la începutul anului 2022, potrivit lui Gleb Karakulov, un dezertor din serviciul secret de securitate de elită al lui Putin.

Întâlnirea anterioară a lui Kim cu Putin a necesitat o călătorie de o zi, care a început în capitala nord-coreeană Pyongyang și a trecut pe căile ferate îmbătrânite ale țării de-a lungul coastei de est înainte de a traversa un râu care servește drept graniță cu Rusia.

Unii analiști sunt sceptici cu privire la faptul că o altă întâlnire va avea loc în marja Forumului Economic Estic, deoarece Kim și predecesorii săi au preferat să se întâlnească de sine stătător atunci când au făcut rarele călătorii în străinătate.

În total, Kim a mers în China de patru ori între 2018 și 2019 pentru a se întâlni cu Xi - două dintre ele cu trenul și două cu avionul său.

În iunie 2018, a împrumutat un avion chinezesc pentru a se întâlni cu Trump în Singapore, se pare că avionul său a fost considerat nesigur. Pentru o altă întâlnire cu Trump la Hanoi, în Vietnam, Kim a luat trenul său în călătoria de două zile și jumătate.

De la închiderea granițelor țării sale la începutul anului 2020 pentru a se proteja împotriva pandemiei COVID-19, Kim nu s-a mai întâlnit cu niciun lider străin.

Posibila a doua călătorie a lui Kim în Rusia ar putea semnala o reluare a unei diplomații bazate pe summit și ar putea fi urmată de o călătorie în China pentru o întâlnire cu Xi, a declarat Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Coreea de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite