Peste 1.400 de persoane au fost ucise și mai mult de 1.000 răpite de bandele din Haiti

0
0

  ONU a anunțat, vineri, că peste 1.400 de oameni au fost omorâți și mai mult de 1.000 răpiți de bande în acest an în Haiti, relatează AFP, conform Agerpres

Peste 1.400 de persoane au fost ucise de bandele din Haiti. Foto: Arhivă
Peste 1.400 de persoane au fost ucise de bandele din Haiti. Foto: Arhivă

  Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a îndemnat la „curaj politic" şi „responsabilitate" la nivel naţional şi internaţional pentru a lupta împotriva „impunităţii endemice" în insulă. 

De la începutul acestui an, un număr înspăimântător de 1.448 de persoane au fost ucise, 1.145 rănite şi 1.005 răpite de bande", a declarat Turk, vorbind în faţa presei cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Omului.

 Haiti se confruntă de ani de zile cu o criză economică, de securitate şi politică profundă. Uciderea preşedintelui Jovenel Moise din luna iulie a anului 2021 a înrăutățit profund situaţia, cu o influenţă din ce în ce mai puternică a bandelor.

 Această „criză prelungită multidimensională nu poate fi ignorată", a solicitat Turk. 

Aceasta este o ţară unde bandele armate, despre care se crede că sunt susţinute de elitele economice şi politice, controlează mai mult de 60% din capitală, unde aproximativ 4,7 milioane de persoane se confruntă cu foametea acută”, a afirmat el.

 Efectivele forţei de poliţie haitiene, care se ridicau potrivit ONU la 13.000 de agenţi activi în luna septembrie, adică un raport de circa un poliţist la 1.000 de locuitori, sunt insuficiente.

 Solicitarea guvernului haitian la începutul lunii octombrie de „asistenţă internaţională" pentru a rezolva criza de securitate nu a fost încă urmată de efecte. 

Turk a învinuit bandele că utilizează „violenţa sexuală pentru a insufla frică şi a exercita controlul asupra populaţiei”. Conform unui raport publicat în luna octombrie de ONU, copii „de până la 10 ani şi femei în vârstă” au fost printre victimele violurilor în grup, dintre care unele „au fost mutilate şi executate după ce au fost violate". 

Înaltul Comisar a insistat asupra necesităţii de a aborda cauzele fundamentale ale crizei, mai ales inegalităţile sociale, corupţia agresivă, coluziunea între elitele puternice şi şefii de bande şi impunitatea endemică.

 „Este inacceptabil ca unele persoane să profite de această nesiguranţă endemică şi de suferinţa haitienilor", a adăugat el, salutând totodată recenta hotărâre a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite de a sancţiona bandele şi pe şefii acestora. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri