Perioada scurtă de valabilitate a vaccinului AstraZeneca complică procesul de administrare în cele mai sărace state ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Perioada de valabilitate relativ scurtă a vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca complică inocularea în cele mai sărace state ale lumii, potrivit oficialilor şi documentelor interne ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, analizate de Reuters.

Aceasta este ultima lovitură pentru cele mai nevoiaşe state de pe glob. 

Iniţial, statele mai slab dezvoltate au rămas în urma statelor dezvoltate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu vaccinuri. Astfel, statele dezvoltate şi-au folosit puterea financiară pentru a obţine primele doze disponibile.

Pe măsură ce producţia de vaccin a crescut, iar statele mai bogate chiar au donat surplusul de doze, unele state – cele africane, în special -  se luptă să gestioneze transporturile cu volum mare de doze.

În Africa, rata vaccinării este mult mai scăzută, aproximativ 10% dintre oameni fiind imunizaţi, comparativ cu peste 70% din cetăţeni în ţările mai bogate.

Multe doze de vaccin sosesc cu doar câteva luni, şi uneori săptămâni, înainte de data de expirare.

Se pare că răspunzătoare pentru termenul de valabilitate este compania producătoare, conform oficialilor Covax.

Un document intern al OMS, analizat de Reuters, care detaliază stocurile de vaccinuri din mai multe ţări din Africa Centrală şi de Vest pentru săptămâna încheiată pe 6 februarie, a evidenţiat problema.

Majoritatea celor 19 naţiuni africane enumerate în document aveau doze expirate de AstraZeneca, în comparaţie cu doar câteva ţări cu doze expirate primite de la alţi producători.

Din totalul dozelor expirate declarate în cursul săptămânii, aproximativ 1,3 milioane au fost produse de AstraZeneca, 280.000 de Johnson & Johnson, 15.000 de Moderna şi 13.000 de Sputnik din Rusia, se arată în document.

Vaccinurile de la alţi producători au avut un termen de valabilitate mult mai lung, potrivit documentului.

Durata de valabilitate de două luni şi jumătate este durata minimă de care ţările africane consideră că au nevoie pentru a administra vaccinurile.

Luând în considerare doar dozele donate, care reprezintă aproape jumătate din miliardul de vaccinuri distribuite de Covax, aproximativ 30 de milioane de doze AstraZeneca au fost respinse sau amânate anul trecut de state slab dezvoltate, a declarat Gavi, organizaţia nonprofit care conduce Covax alături de OMS. 

Milioane de doze suplimentare de AstraZeneca distribuite de UE nu au fost încă repartizate, potrivit unui document intern al UE consultat de Reuters.

Gavi a menţionat că a încurajat AstraZeneca să solicite OMS o prelungire a datei de expirare, dar AstraZeneca nu a înaintat încă o cerere oficială.

AstraZeneca a declarat că procesul este complex din cauza reţelei sale globale extinse de companii care produc vaccinul.

„Suntem în prezent în discuţii cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii... dar aceasta este o sarcină complexă care necesită colectarea datelor din întreaga reţea globală de producţie”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca.

În medie, ţările africane au folosit două treimi din dozele primite, dar procentul scade la 11% în Burundi şi la 15% în Congo. Alte ţări mari, precum Madagascar, Zambia, Somalia şi Uganda, au administrat aproximativ o treime din dozele primite, a adăugat Gavi, citând cifre de la sfârşitul lunii ianuarie.

Rata totală a pierderilor a fost de aproximativ 0,3% din dozele livrate până la jumătatea lunii decembrie.

Organizaţia nonprofit a refuzat să transmită mai multe cifre actualizate, dar a precizat că se aşteaptă la o creştere a acestei rate.

Vă recomandăm şi: 

Cercetătorii americani susţin că este posibil să fi vindecat o pacientă de HIV

„Penicilina“ săracului. Combinaţia naturală de vitamine care ajută în lupta cu virusul SARS-CoV-2

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite