Parlamentul federal irakian respinge prin vot referendumul pe tema independenţei Kurdistanului

0
0
parlamentul irakian

Parlamentul federal irakian a anunţat că a respins marţi prin vot organizarea unui referendum pe tema independenţei, prevăzut pe 15 septembrie în Kurdustanul irakian, provocând retragerea imediată a parlamentarilor kurzi, în semn de protest, relatează AFP.

Preşedintele parlamentului Salim al-Jabouri a apreciat că acest vot, introdus pe ordinea de zi la cererea a 80 de deputaţi, vizează să menţină ”unitatea teritoriului şi poporului irakian”.

Votul Parlamentului, a mai spus el, ”impune premierului să ia toate măsurile în vederea protejării unităţii Irakului şi să înceapă un dialog serios” cu autorităţile din regiunea autonomă Kurdistanul irakian, situată în nordul ţării.

Bagdadul şi premierul Haider al-Abadi au continuat să repete, în ultimele luni, că această consultare este contrară Constituţiei.

Acest referendum, în pofida faptului că este neconstrângător, a provocat reacţii dure la Washington, în capitale europene şi mai ales în Turcia şi Iranul vecine, care se tem că un asemenea proces ar putea să alimenteze apetitul separatiştilor în rândul minorităţilor lor kurde.

Erbilul dă însă asigurări cu regularitate că ”nu are altă opţiune” decât să lanseze această consultare, cu scopul de a garanta drepturile kurzilor, dur reprimaţi de regimul lui Saddam Hussein, înlăturat de la putere în timpul invaziei americane a Irakului.

Referendumul provoacă disensiuni şi în rândul kurzilor irakieni, care susţin cu toţii visul unui stat kurd, însă pun în discuţie oportunitatea calendarului ales de către actualul preşedinte al regiunii autonome Massoud Barzani.

Aceest scrutin se anunţă totodată sensibil, deoarece provincia Kirkouk - o zonă petrolieră disputată la nord de Bagdad şi trecută în subordinea Guvernului federal - a decis să participe, în pofida avizului autorităţilor centrale irakiene.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri