Parlamentul din Chile a aprobat cu o majoritate covârşitoare căsătoria între persoane de acelaşi sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Getty Images / Susţinătorii drepturilor LGBT sărbătoresc aprobarea unei legi privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex de către parlamentul din Chile
Foto: Getty Images / Susţinătorii drepturilor LGBT sărbătoresc aprobarea unei legi privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex de către parlamentul din Chile

Chile a aprobat o lege emblematică care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex într-o ţară istoric catolică, transmite BBC News.

Legislaţia, aprobată cu o majoritate covârşitoare de parlament marţi, permite şi cuplurilor gay să adopte copii. Proiectul de lege a fost votat în camera inferioară a parlamentului - la scurt timp după aprobarea sa în Senat - cu 82 de voturi pentru şi 20 împotrivă. Au fost şi două abţineri.

Proiectul de lege a fost susţinut de preşedintele Sebastián Piñera, care urmează să îl promulge, deşi iniţiativa a fost intens criticată de membrii coaliţiei conservatoare, care îl susţine pe preşedinte. Preşedintele Piñera promisese în timpul discursului său anual privind starea Uniunii din iunie a acestui an, că va promova legislaţia în parlament. În comentariile care i-au uimit pe unii dintre aliaţii săi conservatori, el a spus că Chile trebuie să „garanteze această libertate şi demnitate tuturor oamenilor”.
"Cred că ar trebui să aprofundăm valoarea libertăţii, inclusiv libertatea de a iubi şi de a forma o familie cu persoana iubită. De asemenea, valoarea demnităţii tuturor relaţiilor de dragoste şi afecţiune dintre două persoane", a adăugat liderul de dreapta. .
Luare de poziţie favorabilă s-a confruntat cu critici puternice din partea unora dintre aliaţii preşedintelui, inclusiv a parlamentarului evanghelic Leonidas Romero de la partidul Reînnoirea Naţională (RN).
Dl Romero a descris modificarea legii drept „o trădare extraordinară pentru lumea creştină”.
Chile se alătură mai multor ţări din America Latină pentru a recunoaşte căsătoria între cuplurile de acelaşi sex. Printre altele se numără Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Uruguay şi 18 state din Mexic plus Mexico City.
Comunitatea LGBT din Chile a susţinut de multă vreme legea, care a fost blocată de Parlament din 2017.
Ţara din America Latină aprobase uniunile civile între cuplurile de acelaşi sex în 2015, permiţându-le să se înregistreze pentru un Acord de unire civilă (AUC) fapt care le oferea unele beneficii legale.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite