Paradox: stat pacifist, rată uriaşă a deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotată drept una dintre cele mai pacifiste ţări din lume, Noua Zeelandă are un număr impresionant de persoane aflate în detenţie, al doilea din lume, raportat la populaţia sa, anunţă Al Jazeera.

În ultimele două decenii, numărul persoanelor închise s-a dublat. Un studiu internaţional care a examinat legea în naţiunile lumii atribuie această rată mare pe care Noua Zeelandă o înregistrează, abordării dure pe care partidele politice au implementată din anii 80, deşi rata infracţiunilor a fost şi este scăzută.

În prezent, fiecare prizonier costă aproximativ 94.000 dolari, iar actualul guvern al ţării consider că sistemul de detenţie din Noua Zeelandă a devenit un eşec moral şi fiscal.

Subiectul cel mai dezbătut în societatea neo-zeelandeză este supra-reprezentarea minorităţilor în închisori. Unul din doi prizonieri provine din minoritatea indigenă, maori, deşi ea constituie doar 15% din populaţie insulei. 

Maorii sunt supra-reprezentaţi în toate categoriile de infracţiuni specificate de sistemul de justiţie, din cauza sărăciei în rândul copiilor, abandonului şcolar, şomajului şi familiilor destrămate.

Experţii afirmă că a merge la închisoare a devenit un lucru normal în societatea maoră deoarece aproape fiecare copil are o rudă care este închisă. În plus, agenţiile guvernamentale nu reuşesc să gestioneze probleme copiilor deţinuţilor maori, crescând riscul ca aceştia să devină viitoarea generaţie de infractori.

Ani de zile în care grupurile infracţionale ale maorilor au fost implicate în crime violente, trafic de droguri şi violuri în grup

Recent, sistemul penitenciar din Noua Zeelandă a introdus programe cultural inovatoare, în încercarea de a restabili legăturile dintre familiile maorilor, în loc ca deţinuţii să se apropie de găştile criminale. Autorităţile neo-zeelandeze încearcă să îi reconecteze pe minoritarii maori la tradiţiile ancestral, precum Haka, faimosul dans al războinicilor aborigeni.

Cu toate acestea, doar jumătate dintre prizonieri mai vorbesc cu familiile lor, iar restabilirea unor legături este de multe ori anevoioasă.

Liderii maori susţin că aceste persoane vor avea prea puţin efect dacă prizonierii nu vor fi ajutaţi să îşi continue proiectele şi în afara penitenciarelor.

Populaţia indigenă a Noii Zeelande este supra-reprezentată şi în ceea ce priveşte numărul recidiviştilor. Jumătate dintre foştii deţinuţi se întorc la închisoare în primii doi ani de la eliberare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite