ONU: schimbările climaterice au produs daune ireparabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările climatice au produs daune „serioase, generalizate şi ireversibile“ asupra societăţii umane şi asupra naturii, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care va fi aprobat săptămâna aceasta. Raportul mai specifică şi faptul că guvernele încă au timp să evite ce e mai rău.

Delegaţi din peste 100 de guverne ale lumii, dar şi oameni de ştiinţă , se vor întâlni la Copenhaga pentru a edita raportul ONU, menit să fie un ghid principal pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Studiul va fi publicat pe 2 noiembrie 2014, notează „Business Insider“.

Liderii europeni s-au angajat vineri să reducă cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană (UE) până în 2030, un obiectiv „ambiţios“ care va plasa Europa în poziţia de lider mondial, relatează AFP citat de Mediafax. Ei au îndemnat ca alţi mari poluanţi, ca SUA sau China, să le urmeze exemplul.

Însă, multe guverne doresc ca ghidul de 32 de pagini să fie mai clar şi mai abundent în avertismente privind furtuni puternice, valuri de căldură, inundaţii şi creşterea nivelului mărilor. SUA spune că unele grafice „pot fi de neînţeles pentru cei care fac legile şi pentru public“.

În raport se specifică faptul că o creştere continuă în emisiile de gaze cu efect de seră „va creşte probabilitatea unor efecte severe, generalizate şi ireversibile pentru oameni şi ecosisteme“. 

Toată lumea va fi afectată

Printre cele peste 2.000 de comentarii ale guvernelor la adresa textului ONU, Uniunea Europeană a specificat că raportul ar trebui să conţină şi faptul că „toate regiunile vor fi afectate, indiferent de bogăţie“. SUA au solicitat o clarificare a termenului „ireversibile“. Purtătorul de cuvânt al Comisiei privind schimbările climaterice a ONU a declarat că toate comentariile vor fi luate în considerare.

Comisia ONU spune că este sigură de faptul că anumite activităţi umane, printre cele mai grave fiind arderea combustibililor fosili, sunt principala cauză a schimbărilor climaterice.  

Sondajele de opinie indică faptul că mulţi oameni, în special din SUA, nu sunt convinşi influenţa umană asupra climei şi consideră că variaţiile naturale sunt de vină în schimbările climaterice. Prăpastia dintre opiniile publicului şi ale lumii ştiinţifice reprezintă o mare complicaţie pentru schimbările ce trebuie să aibă loc, conchide „Business Insider“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite