Occidentul riscă un război nuclear cu Rusia în interval de un an, avertizează un fost comandant NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Shirreff Foto: empamil.eu
Richard Shirreff Foto: empamil.eu

Occidentul riscă un război nuclear cu Rusia într-un an, dacă nu-şi consolidează apărarea în ţările baltice, în contextul tensiunilor tot mai puternice dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, avertizează unul dintre generalii în retragere cu cel mai înalt grad din NATO, relatează International Business Times UK.

Generalul Richard Shirreff, fost adjunct al comandantului suprem până în 2014, a îndemnat Occidentul să acţioneze în vederea evitării unei „potenţiale catastrofe“, referindu-se la un eventual atac al Moscovei vizând Estonia, Lituania şi Letonia.

„Înspăimântător este faptul că va fi un război nuclear, deoarece Rusia leagă gândirea şi capacitatea nucleară de fiecare aspect al capacităţii apărării sale“, a declarat Shirreff miercuri pentru BBC Radio 4.

„Trebuie să-l judecăm pe preşedintele (rus Vladimir) Putin după faptele, ci nu după vorbele sale“, a îndemnat el. Liderul de la Kremlin „a invadat Georgia, a invadat Crimeea, a invadat Ucraina. A folosit forţa şi a scăpat nepedepsit“, a subliniat generalul.

Sir Richard Shirreff face aceste declaraţii înaintea lansării, prevăzute pentru 2017, a cărţii sale de ficţiune „War with Russia“ şi la doar câteva zile după ce sistemul american antirachetă din România a devenit operaţional.

Staţia de apărare antirachetă de la Deveselu, în sudul României, urmează să fie dotată cu interceptori de tip SM-2 şi să fie integrată în scutul antirachetă al NATO. Oficiali din cadrul Alianţei au lansat de asemenea lucrări de construcţie ale unui instalaţii similare în Polonia, care urmează să devină operaţională în 2018.

În replică, Rusia a anunţat că-şi va moderniza un sistem de detectare a lansărilor, situat în Crimeea, care urmează să fie în măsură să detecteze rachete de tip hipersonic, balistice şi de crozieră.

Putin a denunţat pe 14 mai acest program al NATO, despre care oficiali americani subliniază că vizează ameninţări dinspre Iran. „Ameninţarea nu mai există, însă crearea sistemului de apărare antirachetă continuă“, a denunţat preşedintele rus.

Avioane de tip Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Regale (RAF) au fost trimise marţi, la 17 mai, să intercepteze avioane ruse, deasupra Mării Baltice, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână.

Avioanele britanice au interceptat două avioane de vânătoare ruse de tip Su-27 „Flanker“ şi o aeronavă de recunoaştere de tip Il-20 „Coot-A“ în apropiere de spaţiul aerian al Estoniei, unde au detectat încă două avioane de tip Su-27.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite