O nouă abordare după invazia din Ucraina: NATO declară Rusia drept „cea mai mare şi directă ameninţare” la adresa păcii şi securităţii în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

NATO îşi revizuieşte abordarea faţă de Rusia, văzând în ţara condusă de Vladimir Putin drept „cea mai mare şi directă ameninţare” la adresa păcii şi securităţii.

Moscova foloseşte „constrângerea, subversiunea, agresiunea şi anexarea” pentru a-şi extinde sfera de influenţă, subliniază NATO, potrivit The Associated Press (AP).

Această decizie nu este surprinzătoare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat mai devreme că războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a creat cea mai mare criză de securitate în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Aşadar, NATO nu mai consideră Rusia un „partener strategic”.

Summitul NATO de la Madrid a avut loc într-o lume transformată de invazia Rusiei în Ucraina. Agresiunea militară rusă din Ucraina determinat Alianţa Nord-Atlantică să-şi consolideze flancul estic, desfăşurând trupe în regiune la o scară nemaivăzută de la Războiul Rece.

De asemenea, războiul a dus la „cea mai mare revizuire a apărării colective” a NATO „de la sfârşitul Războiului Rece”, după cum a subliniat Stoltenberg.

Liderii de stat din NATO au convenit, de asemenea, asupra noului Concept Strategic al Alianţei, adică setul de priorităţi şi obiective stabilit o dată la un deceniu.

Ultimul document de acest fel, publicat în 2010, cataloga Rusia drept un „partener strategic”. La acea vreme, ideea ca Rusia să poarte un război terestru la graniţele NATO părea o exagerare.

Acum NATO denunţă Rusia pentru faptul că foloseşte „constrângerea, subversiunea, agresiunea şi anexarea” pentru a-şi extinde sfera de influenţă.

„NATO nu caută confruntare şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Federaţia Rusă”, se arată în document.

„Vom continua să răspundem ameninţărilor ruseşti şi acţiunilor ostile într-un mod unit şi responsabil”, dau asigurări aliaţii, transmite AP, potrivit news.ro.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite