Noua Zeelandă interzice coloniștilor israelieni care au atacat palestinieni să intre în țară

0
Publicat:

Ministrul de externe Winston Peters a remarcat că țara sa consideră „existența coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate ca fiind o încălcare a dreptului internațional”.

Winston Peters (în plan secund). Foto: Arhiva Adevărul
Winston Peters (în plan secund). Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile din Noua Zeelandă au interzis intrarea în țară a coloniștilor israelieni care au atacat palestinienii în Cisiordania. Declarația corespunzătoare a ministrului de externe Winston Peters a fost publicată pe site - ul web al guvernului Noii Zeelande.

Punem o interdicție de călătorie persoanelor despre care se știe că au comis acte de violență [împotriva palestinienilor din Cisiordania]. Acești indivizi nu vor putea intra în Noua Zeelandă”, a spus Peters.

Ministrul a subliniat că Noua Zeelandă consideră „existența coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate ca fiind o încălcare a dreptului internațional”. „Acest lucru subminează perspectivele de coexistență a două state […] și planurile pentru construcția ulterioară a așezărilor sunt de mare îngrijorare, deoarece vor duce la creșterea tensiunilor între israelieni și palestinieni”, a spus el. 

Totodată, autoritățile din Noua Zeelandă au adăugat aripa politică a mișcării palestiniene Hamas pe lista organizațiilor teroriste. Acest lucru a fost declarat într-o declarație comună a primului ministru Christopher Lacson și a ministrului de externe neozeelandez Winston Peters.

Documentul notează că Noua Zeelandă a calificat aripa militară a Hamas ca organizație teroristă în 2010, dar în urma atacului Hamas asupra israelienilor din 7 octombrie 2023, „nu mai poate face distincția între aripile militare și politice ale mișcării”. „Organizația în ansamblu poartă responsabilitatea pentru atacurile teroriste oribile”, se arată în declarație.

Premierul a mai remarcat că Noua Zeelandă „nu își extinde viziunea asupra Hamas ca organizație teroristă asupra întregului popor palestinian”. „Această [listare a Hamas ca terorist] […] nu se referă la asistența umanitară privată și publică pentru cetățenii palestinieni și sprijinul pentru civilii din Fâșia Gaza”, a spus el.

Conform legislației din Noua Zeelandă, toate bunurile unei organizații teroriste desemnate situate în Noua Zeelandă sunt înghețate. Orice tranzacție cu astfel de active, precum și orice sprijin material pentru organizație, sunt considerate fapte penale.

Hamas este, de asemenea, desemnată ca organizație teroristă în Australia, Marea Britanie, UE, Israel, Canada, SUA și Japonia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite