Noi detalii despre eliminarea liderului Hamas. Yahya Sinwar a fost împușcat în cap de un lunetist. Ce obiecte au găsit lângă el

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yahya Sinwar, șeful grupării teroriste Hamas, a fost eliminat de o echipă de comando israelienă după ce a rămas ultimul supraviețuitor în urma unui schimb de focuri.

Liderul Hamas găsit printre dărâmături/ FOTO:IDF
Liderul Hamas găsit printre dărâmături/ FOTO:IDF

Bin Laden din Gaza, în vârstă de 61 de ani, și-a trăit ultimele clipe umilitoare prăbușit într-un fotoliu dintr-o clădire bombardată din Fâșia Gaza, în timp ce încerca să respingă cu un băț o dronă israeliană.

Autopsia a arătat că Sinwar a fost ucis de o împușcătură de la distanță în cap - executată cu precizie de un lunetist.

Cadavrul său a fost, de asemenea, ciuruit de fragmente de șrapnel după ce un tanc a tras asupra casei casa în care se afla. Corpul lui Sinwar a fost transferat într-o locație secretă din Israel, informează site-ul de știri ebraic Walla.

Identitatea sa a fost confirmată după ce Israelul a efectuat teste ADN.

Creierul atacului ucigaș din 7 octombrie a avut o țintă pe spate timp de mai bine de un an, în timp ce serviciile de securitate israeliene- sprijinite de SUA - au petrecut mai mult de un an scotocind Fâșia Gaza în căutarea sa.

Însă Sinwar a fost eliminat de o unitate formată din trei membri stagiari ai unui comando israelian după ce au dat pe neașteptate peste el, au declarat oficiali israelieni pentru The New York Times.

Trioul conducea miercuri o operațiune în zona Tal El Sultan din sudul Gazei, unde se credea că se află o ascunzătoare pentru lideri de rang înalt ai Hamas.

Ei au dat apoi peste un număr mic de luptători Hamas, care au fost văzuți deplasându-se printre clădiri.

Soldații, sprijiniți de drone, au angajat un schimb de focuri, ucigând trei teroriști palestinieni.

Dar Sinwar - până atunci încă de nerecunoscut - a reușit să fugă într-o clădire în ruine.

Loviturile israeliene au prăbușit parțial o clădire în care militanții își găsiseră adăpost, au declarat oficialii pentru ziarul american.

Aceștia au trimis în urmărire o dronă de mici dimensiuni, iar camera acesteia a surprins un bărbat așezat printre dărâmături, cu fața ascunsă de o eșarfă, aruncând un băț în ea.

Au decis că era prea periculos să intre și au apelat la focul tancurilor. Două obuze de 120 mm au lovit clădirea, trimițând șrapnele peste etajele superioare.

După ce praful s-a așezat și au început să caute prin clădire, forțele israeliene au văzut că unul dintre morți semăna foarte mult cu liderul Hamas.

Acesta a fost descoperit de purtând o vestă antiglonț, 40.000 de shekeli (10.731,63 $) și o armă de foc.

„A încercat să scape, iar forțele noastre l-au eliminat”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari în timpul unui briefing televizat.

Obiectele găsite lângă liderul Hamas, Yahya Sinwar, ucis de israelieni în Rafah

Forțele Armate israeliene (IDF) au descoperit sume mari de bani, documente de identificare și numeroase arme lângă cadavrele liderului Hamas ucis și ale teroriștilor de rang înalt eliminați împreună cu el în timpul operațiunii de la Rafah, scrie ynetnews.com.

Sume mari de bani, o card al Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina (UNRWA) și diverse arme au fost descoperite lângă cadavrele liderului Hamas Yahya Sinwar și ale teroriștilor de rang înalt uciși împreună cu acesta în cartierul Tel Sultan din Rafah, a confirmat IDF. De asemenea, la fața locului au fost găsite bomboane Mentos.

IDF a confirmat oficial uciderea lui Sinwar după ce corpul său a fost identificat. În declarație, IDF a afirmat: „Sinwar a orchestrat masacrul din 7 octombrie și și-a promovat ideologia criminală atât înainte, cât și în timpul războiului, făcându-l responsabil pentru uciderea și răpirea multor israelieni”.

Bomboane Mentos, găsite lâmgă liderul Hamas ucis/ FOTO:IDF
Bomboane Mentos, găsite lâmgă liderul Hamas ucis/ FOTO:IDF

Potrivit IDF și Shin Bet, Sinwar s-a ascuns de un an printre civilii din Gaza, atât deasupra solului, cât și în tunelurile Hamas. Numeroase operațiuni ale IDF și Shin Bet în ultimul an, în special în săptămânile care au precedat moartea sa, i-au restricționat mișcările și, în cele din urmă, au dus la eliminarea lui.

Analistul militar Ynet Ron Ben-Yishai a declarat că Shin Bet a insistat ca IDF să continue operațiunile în Tel Sultan, bănuind că liderii Hamas ar putea fi prezenți, uneori chiar și la suprafață. Un atac aerian anterior a vizat un tunel din zona în care IDF credeau că se ascunde Sinwar, dar el nu a fost găsit acolo.

Corpurile teroriștilor au fost examinate mai întâi cu ajutorul dronelor din cauza prezenței explozibililor. Un corp semăna cu Sinwar, făcând soldații să suspecteze că l-au ucis pe liderul Hamas întâmplător.

Obiecte găsite langă liderul Hamas ucis/ FOTO:IDF
Obiecte găsite langă liderul Hamas ucis/ FOTO:IDF

Pentru a confirma identitatea lui Sinwar, soldații au făcut fotografii ale cadavrului, care au fost trimise la unitatea criminalistică a poliției. După cum a scria Ynet, identitatea lui Sinwar a fost confirmată prin fișele dentare, iar analiza amprentelor digitale a confirmat ulterior identificarea.

Un alt indicator-cheie al prezenței lui Sinwar a fost identitatea unuia dintre teroriștii uciși alături de el, care era cunoscut ca fiind un apropiat al liderului Hamas.

Potrivit rapoartelor din Gaza, ceilalți doi teroriști uciși erau gărzile de corp ale lui Sinwar, dintre care unul era, de asemenea, profesor și lucra pentru UNRWA, în timp ce celălalt era un înalt funcționar în cadrul Biroului Național de Securitate al Hamas.

Ulterior, s-a aflat că unul dintre teroriști ar fi fost Muhammad Shabana, comandantul Brigăzii Rafah a Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite