NATO ar putea păstra până în 12.000 de soldaţi în Afghanistan, după o importantă retragere în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările aliate au discutat vineri la Bruxelles despre posibilitatea ca numărul militarilor NATO din Afghanistan să fie între 8.000 şi 12.000 de soldaţi după anul 2014, potrivit primelor declaraţii oficiale din partea reprezentanţilor Statelor Unite ale Americii.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama nu a hotărât numărul exact al soldaţilor americani care vor rămâne în Afghanistan după 2014, atunci când mare parte dintre militarii NATO vor părăsi ţara, a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Preşedintele evaluează opţiunile şi nu a luat încă o decizie în legătură cu numărul posibil al soldaţilor Statelor Unite după 2014; vom continua discuţiile cu aliaţii şi cu autorităţile afghane pentru a rezolva două misiuni fundamentale: lupta împotriva ultimilor membri ai al-Qaeda şi afiliaţii lor, dar şi pregătirea şi echiparea trupelor afghane”, a declarat Little după o întâlnire în Bruxelles a miniştrilor de Apărare ai ţărilor membre NATO.

Secretarul de Securitate al Statelor Unite, Leon Panetta, a negat anterior declaraţiile ministrului german de Apărare Thomas de Maiziere care a susţiut că statele Unite a anunţat la Bruxelles că va păstra între 8.000 şi 12.000 de soldaţi în Afghanistan, informează agenţia de ştiri Reuters.

Un număr de 8.000-12.000 de militari a fost discutat pentru numărul total al soldaţilor NATO, nu doar contribuţia Statelor Unite”, a precizat Little.

Forţele de securitate din Afghanistan sunt conduse de NATO şi se află într-o perioadă de tranziţie pentru a obţine o autonomie tot mai mare, pe măsură ce forţele aliate predau o parte din ce în ce mai mare din responsabilitatea de a asigura siguranţa conaţionalilor afghani. 

Majoritatea forţelor militare străine se pregătesc să părăsească ţara până la sfârşitul lui 2014. După această perioadă, NATO va conduce o misiune de antrenamente în Afghanistan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite