Ministrul israelian Benny Gantz vede semne ale unui nou acord privind ostaticii

0
Publicat:

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat că observă primele indicii cu privire la un nou acord cu mişcarea militantă palestiniană Hamas privind eliberarea ostaticilor, informează joi dpa, scrie Agerpres.

Benny Gantz FOTO: EPA-EFE
Benny Gantz FOTO: EPA-EFE

Dacă nu se materializează un acord, Israelul este pregătit să înceapă ofensiva asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, a transmis Gantz cabinetului israelian de război, potrivit unor informaţii apărute miercuri în presa israeliană, fără a oferit detalii concrete.

Egiptul, Qatarul şi SUA încearcă o nouă serie de negocieri pentru o încetare a focului extinsă în războiul din Gaza.

Ca parte a unui acord, ostaticii încă deţinuţi în Fâşia Gaza ar urma să fie schimbaţi cu prizonieri palestinieni în mai multe etape.

În prezent, la Cairo, continuă negocierile cu Hamas în vederea unui acord.

Presa israeliană a informat, de asemenea, că vineri, la Paris, se vor întâlni mai mulți mediatori de rang înalt.

În timpul încetării focului timp de o săptămâna, în noiembrie anul trecut, 105 ostatici au fost eliberaţi la schimbul cu 240 de prizonieri palestinieni, ca parte a unui acord între Israel şi Hamas.

Potrivit informaţiilor deținute de israelieni, mai sunt în viaţă cel mult aproximativ o sută de ostatici.

Israelul pregăteşte acum o ofensivă militară asupra Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, încercând să elimine luptătorii Hamas. Însă îngrijorările cresc pentru sutele de mii de persoane strămutate, iar operaţiunea planificată a Israelului a fost criticată pe scară largă în străinătate.

Un raport american a spus că ofensiva planificată nu va debuta probabil înainte de începutul Ramadanului, însă un atac asupra Rafah în timpul Ramadanului, care începe în jurul datei de 10 martie, ar fi extrem de provocator pentru musulmanii din întreaga regiune.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite