Meta blochează știrile pentru utilizatorii canadieni pe platformele Facebook și Instagram. Editorii cer o investigație antitrust

0
Publicat:

Grupuri din industria de știri din Canada au cerut marți autorității de reglementare antitrust din țară să investigheze decizia Meta Platforms (META.O) de a bloca știrile pe platformele sale din țară, acuzând compania mamă a Facebook de abuz de poziție dominantă.

Meta, acuzată de comportament anticoncurențial
Meta, acuzată de comportament anticoncurențial

Meta a început săptămâna trecută să blocheze știrile pe platformele sale Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la o lege care obligă giganții de internet să plătească pentru articolele de știri, scrie Reuters.

Legea canadiană privind știrile online, care face parte dintr-o tendință globală de a obliga firmele de tehnologie să plătească pentru știri, a fost publicată în iunie, dar nu a intrat încă în vigoare. Guvernul finalizează normele care ar obliga platformele să împartă o parte din veniturile din publicitate atunci când legea va fi pusă în aplicare până la sfârșitul acestui an.

Prin decizia sa de a bloca conținutul de știri de pe platformele sale digitale, Meta urmărește să afecteze capacitatea organizațiilor de știri canadiene de a concura eficient pe piețele de publicare a știrilor și de publicitate online”, au declarat grupurile din industria de știri într-o cerere depusă la Biroul pentru concurență din Canada.

Meta, acuzată de comportament anticoncurențial

Cererea a fost depusă de către organismele din industrie News Media Canada și Asociația Canadiană a Radiodifuzorilor, împreună cu radiodifuzorul public CBC/Radio-Canada, și solicită Biroului Concurenței să investigheze Meta și să împiedice blocarea știrilor.

Comportamentul anticoncurențial al Meta, care a atras atenția autorităților de reglementare din întreaga lume, va consolida poziția sa deja dominantă în domeniul publicității și al distribuției în rețelele sociale și va dăuna jurnalismului canadian”, au afirmat solicitanții într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al Biroului Concurenței a confirmat că a primit o plângere din partea unor grupuri din industria de știri canadiană și că se află în curs de a efectua o analiză preliminară a problemei.

Biroul adună informații pentru a analiza dacă acest comportament poate intra sub incidența Legii concurenței, inclusiv modalitățile prin care acest comportament specific poate afecta concurența”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Și Google va bloca știrile până la apariția legii

Un purtător de cuvânt al Meta a făcut referire la o declarație emisă săptămâna trecută, în care compania a afirmat că legea canadiană se bazează pe „premisa incorectă că Meta beneficiază în mod incorect de pe urma conținutului de știri partajat pe platformele noastre”.

Meta a declarat că utilizatorii nu vin pe platforma sa pentru știri și că forțarea companiei să plătească pentru conținutul partajat pe platformele sale este nesustenabilă pentru afacerea sa.

Ottawa a declarat că, în acest moment, compania nu are nicio obligație conform legii și a acuzat Meta că refuză să ia parte la discuții în timp ce se elaborează normele finale.

Industria media din Canada solicitase o reglementare mai strictă a giganților internetului pentru a permite companiilor de știri să recupereze pierderile financiare suferite în anii în care Facebook și Google, deținut de Alphabet (GOOGL.O), au obținut o cotă mai mare din piața de publicitate online. De asemenea, Google a declarat că va bloca știrile în Canada până la intrarea în vigoare a normelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite